IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай протестира срещу американските санкции срещу Иран

През 2018 г. Китай е внесъл 29,27 млн. тона петрол от Иран, което е намаление с 6 процента спрямо предходната година

15:19 | 23.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските власти настояват САЩ да се откажат от едностранните петролни санкции срещу Иран, тъй като такива мерки дестабилизират световния пазар. Това заяви днес говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан, цитиран от ТАСС.

"Китай категорично е против едностранните санкции на САЩ. Действията на американската страна засилват нестабилността в Близкия изток и на международните пазари на енергийни суровини", заяви той на редовен брифинг днес.

По думите му Китай прави бизнес с Иран, основавайки се на законите и ще защитава правата на китайските компании.

През 2018 г. Китай е внесъл 29,27 млн. тона петрол от Иран, което е намаление с 6 процента спрямо предходната година. Техеран е седмият по значимост доставчик на черно злато за Пекин.

Вашингтон обяви вчера, че няма да удължи изключенията от санкциите срещу Иран, които даваха възможност на осем държави - Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция - да продължават да купуват ирански петрол. Италия, Гърция и Тайван от ноември, когато САЩ въведоха ограниченията, са спрели да внасят петрол от Иран.

Индия търси нови пътища за получаване на петрол след американското решение, заяви министърът на петрола и природния газ Дхармендра Прадхан.

Индия е вторият по големина купувач на ирански петрол с внесени около 24 млн. тона през 2018-2019 финансова година. Като алтернативни източници се разглеждат Кувейт, Абу Даби, Саудитска Арабия, САЩ и Мексико.

Въпреки американската политика износът на петрол от Иран няма да спадне под 1 млн. барела дневно, съобщи днес агенция Фарс, цитирайки председателя на комисията за национална сигурност и външна политика на иранския парламент Хашматола Фалахат Пише.

Ограниченията в продажбата на ирански петрол на практика се определят от двустранните отношения, а не от политическите блъфове на президента Доналд Тръмп и (държавния секретар на САЩ Майк) Помпейо. Петролният ни износ никога не пада под един милион барела дневно, заяви Пише. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още