IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lockheed Martin повиши прогнозата си за 2019 г.

Книжата на гиганта в областта на отбраната поскъпват с над 6% преди началото на борсовата търговия

22:00 | 23.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Lockheed Martin обяви, че печалбата ѝ през първото тримесечие е скочила с 47% и повиши прогнозата за печалбата си за годината, подкрепена от силното търсене на ракетите и изтребителите й, съобщава Ройтерс.

Книжата на компанията поскъпват с над 6% преди началото на борсовата търговия.

Водещият оръжеен доставчик на Пентагона, който произвежда изтребителите F-35, очаква печалбата му за цялата година да варира между 20,05 и 20,35 долара на акция спрямо прогнозираните преди това между 19,15 и 19,45 долара за акция.

Очаква се американските производители на оръжие да се възползват от по-силното търсене в света на изтребители и боеприпаси и от по-високите бюджети за отбрана на САЩ през фискалната 2020 г.

Печалбата на базираната в Бъдезда, щата Мериленд, компания е нараснала до 1,70 млрд. долара, или 5,99 долара на акция, през първото тримесечие до 31 март спрямо 1,16 млрд. долара, или 4,02 долара за акция година по-рано. 

След изключване на еднократните ефекти компанията обяви печалба от 5,73 долара на акция, което е доста над средните очаквания на Wall Street за 4,34 долара на акция, сочат данни на Refinitiv.

САЩ обмислят да разширят продажбите на произвежданите от Lockheed изтребители F-35 към пет нови страни, сред които Румъния, Гърция и Полша, в момент когато европейските им съюзници оптимизират отбраната си срещу засилващата се Русия, каза официален представител на Пентагона пред Конгреса в началото на април.

Припомняме, че в началото на годината българският парламент също гласува мандат на правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 за военновъздушните ни сили, произвеждани от американската компания.

Нетните продажби на Lockheed Martin за тримесечието са нараснали с 23% до 14,34 млрд. долара.

Компанията посочи „действията на правителството за предотвратяване на продажбата или доставката на продукти на корпорацията“ в списъка си от фактори, които може да се отразят на бъдещите й отчети, пише CNBC. Гигантът в областта на отбраната отбеляза, че действията на правителството включват отлагането от Конгреса на одобрения за износ за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Турция.

Търговските политики и санкциите също може да окажат въздействие върху бизнеса на компанията, както и неотдавнашното решение на Пентагона да замрази продажбите на изтребителите F-35 за Турция.

По-рано този месец САЩ замразиха доставката на два изтребителя F-35 на Турция, за да накарат Анкара да се откаже от намерението си да сключи сделка за милиарди долара за закупуване на руските зенитно-ракетни системи С-400.

F-35, който е най-голямата програма на Lockheed Martin, се финансира и произвежда отчасти от Турция, която е съюзник на САЩ в НАТО. Ако Анкара бъде отстранена от групата на F-35, Lockheed ще трябва да замени производството на фюзелажа и колесниците за F-35 в южната ни съседка. Освен това 100-те изтребителя F-35, които Турция се надяваше да прибави към арсенала си, ще бъдат преместени в сложния производствен график на компанията, за да се гарантира, че поточната линия на гиганта в отбраната ще работи без прекъсвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още