IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Softbank загуби 130 млн. долара от търговия с биткойни

Масайоши Сон е купил биткойните по препоръка на Питър Бриджър, съпредседател на американската инвестиционна компания Fortress

14:17 | 24.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Дори талантливите инвеститори допускат грешки. Масайоши Сoн, основател милиардер и ръководител на инвестиционния посредник Softbank, е загуби 130 милиона долара от търговията с биткойни.

Той очевидно е купил виртуалните монети близо до върховете на курса на криптовалутата към края на 2017 година. През 2018 г. той ги е продал след драматичния срив, пише Wall Street Journal, цитирайки неопределени лица.

Но погрешната преценка със сигурност няма как да вкара Сон във финансова криза.  Според Bloomberg състоянието му се оценява на 19 млрд. долара. Пазарната капитализация на Softbank има еквивалента на 114 млрд. долара.

Softbank притежава, наред с други неща, контролно мнозинство в американската компания Sprint, която се намира в труден процес на сливане с T-Mobile в САЩ, който може да се провали поради противопоставяне от страна на американските власти.

Фондът Softbank Vision, който Сон управлява заедно с държавния фонд на Саудитска Арабия, достигна обем от 100 млрд. долара. Той инвестира в компании като Uber и We Work.

61-годишният японец Сон, който е следвал в Бъркли, Калифорния, печели първите си 1,7 милиона долара като студент с изобретяването на електронен преводач, който продава на Sharp.

Той загуби много пари, когато интернет балонът се спука в началото на хилядолетието. По-късно той се присъединява към компании като Yahoo и Alibaba, като инвестира в тях в началото на бизнес развитието им, което го прави много богат.

Според материала на WSJ Сон е купил биткойните по препоръка на Питър Бриджър, съпредседател на американската инвестиционна компания Fortress. През февруари 2017 г. Softbank я придоби. Fortress започна да придобива биткойни още през 2013 г. По време на придобиването от Softbank те бяха на стойност 150 милиона долара, а цената на един биткойн е малко над 1000 долара.

В момента криптовалутата е значително по-скъпа. Цената на биткойн в момента е около 5600 долара за брой. Пазарната капитализация според Coinmarketcap.com възлиза на почти 99 млрд. долара. По този начин най-голямата криптовалута е далеч пред етера - номер две, която е на стойност близо 19 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Биткойна бе създаден, за да може ЦРУ да има пари за черната касичка.Всеки наивник си мисли, че може да тиииииии...ит дявола у въздуха,но всичко си има цена :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още