IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей сменя тактиката в опит да прокара сделката си за Brexit

Сделката може да бъде разглеждана подобно на законопроект, което ще позволи внасянето на поправки от страна на всички желаещи

10:40 | 24.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей обмисля нова тактика в отчаян опит да прокара в парламента своето споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Досега сделката бе отхвърляна три пъти от депутатите и ако тя не успее да я прокара до месец, страната ще трябва да се включи в европейските избори – което ще има съкрушителен ефект за нейната партия.

Затова, вместо да поставя за гласуване самата сделка, премиерът ще опита късмета си със заместваща мярка, която ще гарантира превръщането на споразумението в закон, съобщава Bloomberg.

Това е игра с висок залог, каквито вече е загубила не една, но идеята ще позволи на опонентите ѝ да добавят свои желания за Brexit към закона под формата на поправки. Така законът ще има шанс да бъде приет, съобщава източник, запознат с идеята на правителството.

В момента надеждите на Тереза Мей за приемане на споразумението са в опозиционната Лейбъристка партия и нейните депутати, въпреки че досега преговорите с нейния лидер Джереми Корбин не пожънаха успех.

Ако този план на премиера се провали, то тя едва ли ще има друг шанс да избегне провеждането на европейски избори. Мей няма и много какво да губи предвид факта, че в момента страната се намира горе-долу там, където беше и преди първото гласуване на сделката.

На този фон продължава да се засилва негодуванието на торите срещу своя лидер, като според някои единственото решение на патовата ситуация около Brexit е отстраняването ѝ и продължаването на процеса с ново ръководство. Смата Мей вече обеща да подаде оставка, но това ще стане само след приемането на споразумението в парламента.

Консерваторите не разполагат с механизъм за отстраняването й преди декември, тъй като могат да инициират вот на недоверие само веднъж в годината. Вече се появи информация, че сред редиците на партията се обсъжда възможността за промяна на това правило, като във вторник вечерта се проведе среща на депутати от влиятелната Комисия 1922, като по-късно нейният председател Греъм Брейди разговаря и с Мей.

След като сделката с Брюксел бе отхвърляна три пъти от парламента, единствената причина Мей да се надява тя все пак да мина с новата идея за превръщането й в закон, е заради това, че различните политически сили ще могат да внасят изменения по свое желание.

Според източник, запознат с плановете на премиера, решението за това дали да бъде проведено ново гласуване ще се вземе на базата на преговорите с опозицията през следващите няколко дни.

По думите на говорителя на премиера Джеймс Слак разговорите са „сериозни“, но също така и „трудни в някои области“. Те включват въпроса с митническия съюз с ЕС.

За промяна в подхода призова и самият Корбин, според когото правителството не може да продължава да връща това вече три пъти отхвърленото споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
Интересно, ако гражданите на Великобритания могат да предлагат поправки, същото важи ли и за гражданите на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още