IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради сделката с ЧЕЗ КФН проверява "Еврохолд България"

Инфраструктурата за доставка на електроенергия е свързана с националната сигурност, твърди надозрният орган

13:09 | 24.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради високия обществен интерес към сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България Комисията за финансов надзор (КФН) се самосезира и започва проверки в „Еврохолд България“ АД и в основни дружества от финансовия холдинг.

Основната цел на КФН е да провери финансовото състояние и капацитет на холдинга с оглед бъдещите придобивания, включително на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД  и „ЧЕЗ Електро България“ АД, информира Комисията. 

В съобщението се казва, че по закон електроразпределителните дружества са част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към националната сигурност.

От КФН твърдят, че проверката на  получилия ексклузивност кандидат за придобиването на активите на ЧЕЗ е част от стриктния надзор по отношение на поднадзорните лица и публични дружества.

За назначените проверки са информирани прокуратурата и ДАНС, като тези институции ще бъдат уведомени както за резултатите от проверките, така и ако се констатират факти и обстоятелства, навеждащи на заключения за извършени нарушения.

Припомняме, че ЧЕЗ започна ексклузивни преговори с „Еврохолд“ за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. Холдингът обяви, че участва самостоятелно в процедурата и ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.

Акционерите на „Еврохолд България“ одобриха увеличение на капитала на компанията с близо 80 млн. лв. до 277 млн. лв. чрез емитирането на нови акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
noko6
преди 4 години
"От КФН твърдят, че проверката на получилия ексклузивност кандидат за придобиването на активите на ЧЕЗ е част от стриктния надзор по отношение на поднадзорните лица и публични дружества." За сметка на това пък за Монбат,БТХ и Гагарин надзора е хлабав :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още