IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ли е тайният кукловод на България?

Британската медия Independent разглежда руската политика спрямо страната ни като средство за налагане на икономически контрол и източване на ресурси

08:21 | 25.04.19 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин и българският министър-председател Бойко Борисов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин и българският министър-председател Бойко Борисов. Снимка: Ройтерс

През 2018 г. руският държавен глава Владимир Путин изглеждаше разгневен. Ситуацията се беше влошила, когато повече от дузина страни членки на Европейския съюз (ЕС) решиха да изгонят руските дипломати заради случая с отравянето на бившия агент от руското разузнаване Сергей Скрипал във Великобритания, пише в свой материал британският в. Independent.

Това решение беше обявено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск във Варна – град, който според европейските анализатори се счита за част от сферата на икономическо и политически влияние на Кремъл.

Това принуди вече установената руска мрежа на влияние в България да се активизира. В рамките само на няколко дни след изказването на Туск президентът Румен Радев насрочи пресконференция, на която обяви позицията на страната по отношение на случая „Скрипал“.

Случаят „Скрипал“

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в град Солсбъри на 4 март 2018 г. Официалното становище на разследващите беше за използване на  химическо оръжие.

По време на въпросната пресконференция президентът Радев заяви, че трябва да има „ясни и неопровержими“ доказателства за руско участие в отравянето, преди София да се присъедини към своите съюзници от НАТО и ЕС в експулсирането на руските дипломати.

Според представител на българските власти, който споделя пред Independent, „никой не оказва натиск“ върху България заради Скрипал.

Няколко седмици по-късно Радев и премиерът Бойко Борисов последователно посетиха Москва, търсейки одобрението на Владимир Путин за възобновяване на замразените енергийни проекти.

Руският президент, който според Independent е изглеждал отегчен от визитите, им напомня, че Русия контролира България.

„Компанията, „Лукойл“, е инвестирала 3 млрд. долара в България“, посочва Путин пред Борисов, твърдейки, че сумата, предоставена от въпросното руско дружество, отговаря на 9% от националния брутен вътрешен продукт на България и една четвърт от държавния ѝ бюджет.

България влезе с гордо вдигната глава в НАТО през 2004 г. и се присъедини към ЕС през 2007 г., като привидно постави край на десетилетия на господство от страна на Русия и нейните представители от Българска комунистическа партия (БКП).

Но през последните години страната все по-сериозно попада отново под руското влияние, смята Independent.

България представлява добър пример за това как Москва използва своята икономическа сила, за да затвърди влиянието си в Източна Европа. Свързаните с Кремъл олигарси са поели контрола върху ключови сфери като енергетиката, медиите, банковия и комуникационния сектор на страната.

Окуражени от нисколихвени заеми от свързани с Москва местни банки, стотици хиляди руснаци успяха да купят недвижими имоти в България.

Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 19 rate down comment 21
khao
преди 4 години
сори не те дочетох ... щото обикновено пише тоталните глупости :) но тук се припокриваме, без последния абзац, който е чиста лъжа, но пък е част от опорките ви и си длъжен да го напишеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 31 rate down comment 22
khao
преди 4 години
РУСИЯ Е ЯВНИЯТ КУКЛОВОД на България!И не е спирала от 1944 с малки прекъсвания!----мазен гАз е прав тук ... не е от 44та, кукловодят ни от освобождението (1878г.) насам с малки прекъсвания покрай войните.почти век и половина руско ИГО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 36 rate down comment 36
Спящият бик
преди 4 години
Ледът се пука, господа съдебни заседатели :)... и кръгът се стеснява също. Черна гора, Хърватска, Македония, скоро Украйна и Грузия... Скоро сателитите на Русия ще остане ще се броят само със средния пръст на едната ръка. Може би Сърбия ще е последната, която навремето Русия насъска на война срещу нас, за да попречи на нашето Съединение? Но и на братята сърби некой ден ще им дойде акълът в главата и ще му теглят една на Путин в... гъската!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 42 rate down comment 24
Mavi Goz
преди 4 години
"РУСИЯ Е ЯВНИЯТ КУКЛОВОД на България!И не е спирала от 1944 с малки прекъсвания!;)"Ти традиционно пишеш глупости, но този път, без да се усетиш, си написал нещо близо до истината. Близо, защото от глупост, неграмотност или политически талибанизъм си сбъркал датата с близо 64 години.Русия е явен кукловод на България още от 1878 г., а неявен - поне от 10 години по-рано, когато имперските тайни служби са вербовали български емигранти-бегълци от турските издевателства по нашите земи, обучавали са ги и са ги готвили за просветителска дейност с цел подготовка на населението за деня, когато руската армия ще стъпи отсам Дунава. Такава военна операция се е планирала доста отдавна - още когато в Руската империя са разбрали, че съкрушаваща победа срещу Османската империя, с цел поставяне на проливите под руски контрол е невъзможна с военни действия през Кавказ.И те така руското кукловодство е съвпаднало с нашия национален интерес и се е появила Третата Българска държава. И едни Българи, живели доста преди 1944 г., с които се гордеем и сме кръстили градове, улици и училища на тях и сме им построили паметници, са кръстили също толкова градове, села, улици и какво ли не и са вдигнали паметници на разни руснаци... ;)Но пък за разлика от пишещите подобни статии англичаните, руснаците никога не са държали отвоюваната с руска кръв българска територия с военно присъствие като например Гибралтар, а са разчитали на елементарна признателност от българския народ. И жестоко са сгрешили! Справка - двете войни, в които сме били срещу тях и сега се готвим за трета - пак за радост на де били като твоя милост... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 17
ABBA
преди 4 години
репчене де, грешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 33 rate down comment 35
ABBA
преди 4 години
За съжаление вече за русофобия се плаща.Питай прибалтийските републики.А тия дни Украйна отнесе 2 големи шамара за5 годишното си безумно решчене.А звукът от тия шамари (ембарго и руско гражданство)тепърва ще отекне.Тук още се правят, че дъждец вали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 40 rate down comment 16
Onia
преди 4 години
България, една от най-бедните страни в Европа, плаща на Газпром между 10% и 26% повече за доставки на газ, отколкото другите европейски държави. Това ще струва 1 млрд. евро на страната през следващите пет години, което се равнява на целия годишен бюджет за образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 24 rate down comment 22
michaelis12
преди 4 години
е как ама мнооо ясно, че са тия кукловодите, нема кой друг да е .... тия са виновни и за гладните в Сомалия .... :)) а за Скрипалата изкарахме късмет, че Ахангличаните имаха проблеми с Брексита иначе щеха да ни накарат, после Скрипал с Щерка му Воскресе, Воистину Воскресе .... ама нишо по въпроса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 14
крас
преди 4 години
ТВЪРДИШ , ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ "централите са собственост на българската държава"ВИЖ КАКВО ПИШЕ В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР ЗА собственика на "ЕЙ И ЕС - 3С МАРИЦА ИЗТОК " ЕООД: "ЕЙ И ЕС БЪЛГАРИЯ ХОЛДИНГС БВ", Идентификация 33303855, Чуждестранно юридическо лице, държава: НИДЕРЛАНДИЯ"Къде я видя българската държава, че аз нещо не разбирам ??А това което Иван Костов бе договорил е едно минало което ЦАРЯ , юпитата и тройната коалиция промениха!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 10
крас
преди 4 години
С позволението на Инвестор бг ще представя на спорещите една статия от 2013 година по която ПРОКУРАТУРАТА ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ Е ПРОИЗНЕСЛА: "Добрев дава на прокурор особените залози за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3"Строителството и модернизацията на AES "Гълъбово" (ТЕЦ Марица Изток 1) и "КонтурГлобал" (ТЕЦ Марица Изток 3) са станали срещу залог на сметките за електричество на потребителите у нас. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, цитиран от агенция Фокус. Според него с тези залози са били осигурени гаранции за инвеститора от всички потребители в България без да е взето тяхното съгласие. "Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти", обясни Добрев.Прокуратурата ще преценява дали са били законосъобразни тези особените залози на вземания по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, обяви още той. Днес всички документи за особените залози на тези централи ще бъдат внесени при главния прокурор.Договорите за особените залози са били сключени през 2002 и 2005 година и в тях е записано, че НЕК е длъжна да изкупува електричеството от тези централи. Според одитен доклад от 2011 г., ако НЕК спре да плаща, сумата, която ще дължи по сключените особени залози с двете централи, ще бъде над 13,1 млрд. лева. Делян Добрев подчерта, че особените залози са споменати още през 2001 г. в сключените от правителството на Иван Костов споразумения. В тях е записано, че е задължение на НЕК да сключи особени залози в полза на двете централи, а има и писма за подкрепа на държавата относно обезпеченията на инвеститорите в тези компании. Писмата са от министрите на енергетиката Петър Жотев от май 2001 г., от Милко Ковачев и от Мирослав Севлиевски, посочи Добрев."Още през 2001 г. са формирани финансовият модел, нормата на възвращаемост и срокът от 15 години за изкупуване на енергията при работа на централите, като договорите са подписани с офшорни компании, които впоследствие са продали сключените добри условия с българската държава на други компании", каза министър Добрев."При положение, че се прави особен залог на бъдещи вземания, защо тези централи тъй като рискът се носи от всички потребители, съответно от НЕК - защо тези централи не са построени от самата Национална електрическа компания, при положение, че тя осигурява кредита?", попита още министърът в оставкаДобрев допълни, че в договорите за AES "Гълъбово" са заложени приходите на Електроразпределение Варна и Електроразпределение Пловдив, което значи приходите от EVN и ЕОН. А за другата централа Марица 3, са заложени 43% от трите дружества. Добрев уточни, че няма представа как 43% от двете дружества са били повторно заложени.ЗА КАКВИ ДЪРЖАВНИ ЦЕНТРАЛИ ЗА КАКВИ ПЕТ ЛЕВА МИ ГОВОРИТЕ БЕ?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още