IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ли е тайният кукловод на България?

Британската медия Independent разглежда руската политика спрямо страната ни като средство за налагане на икономически контрол и източване на ресурси

08:21 | 25.04.19 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин и българският министър-председател Бойко Борисов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин и българският министър-председател Бойко Борисов. Снимка: Ройтерс

През 2018 г. руският държавен глава Владимир Путин изглеждаше разгневен. Ситуацията се беше влошила, когато повече от дузина страни членки на Европейския съюз (ЕС) решиха да изгонят руските дипломати заради случая с отравянето на бившия агент от руското разузнаване Сергей Скрипал във Великобритания, пише в свой материал британският в. Independent.

Това решение беше обявено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск във Варна – град, който според европейските анализатори се счита за част от сферата на икономическо и политически влияние на Кремъл.

Това принуди вече установената руска мрежа на влияние в България да се активизира. В рамките само на няколко дни след изказването на Туск президентът Румен Радев насрочи пресконференция, на която обяви позицията на страната по отношение на случая „Скрипал“.

Случаят „Скрипал“

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в град Солсбъри на 4 март 2018 г. Официалното становище на разследващите беше за използване на  химическо оръжие.

По време на въпросната пресконференция президентът Радев заяви, че трябва да има „ясни и неопровержими“ доказателства за руско участие в отравянето, преди София да се присъедини към своите съюзници от НАТО и ЕС в експулсирането на руските дипломати.

Според представител на българските власти, който споделя пред Independent, „никой не оказва натиск“ върху България заради Скрипал.

Няколко седмици по-късно Радев и премиерът Бойко Борисов последователно посетиха Москва, търсейки одобрението на Владимир Путин за възобновяване на замразените енергийни проекти.

Руският президент, който според Independent е изглеждал отегчен от визитите, им напомня, че Русия контролира България.

„Компанията, „Лукойл“, е инвестирала 3 млрд. долара в България“, посочва Путин пред Борисов, твърдейки, че сумата, предоставена от въпросното руско дружество, отговаря на 9% от националния брутен вътрешен продукт на България и една четвърт от държавния ѝ бюджет.

България влезе с гордо вдигната глава в НАТО през 2004 г. и се присъедини към ЕС през 2007 г., като привидно постави край на десетилетия на господство от страна на Русия и нейните представители от Българска комунистическа партия (БКП).

Но през последните години страната все по-сериозно попада отново под руското влияние, смята Independent.

България представлява добър пример за това как Москва използва своята икономическа сила, за да затвърди влиянието си в Източна Европа. Свързаните с Кремъл олигарси са поели контрола върху ключови сфери като енергетиката, медиите, банковия и комуникационния сектор на страната.

Окуражени от нисколихвени заеми от свързани с Москва местни банки, стотици хиляди руснаци успяха да купят недвижими имоти в България.

Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 15
крас
преди 4 години
ТЕНЬО , Не обичам да споря. Ако не вярваш на това което съм написал прочети статията на ИНВЕСТОР БГ : "Добрев дава на прокурор особените залози за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3"ЗА ПО ЛЕСНО НАБЕРИ ТОВА: https://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dobrev-dava-na-prokuror-osobenite-zalozi-za-tec-te-marica-iztok-1-i-3-148062/ПЪК АКО И ТОВА ТИ Е ТРУДНО НАБЕРИ ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР И ВИЖ ТОЧНО КОЙ Е СОБСТВЕНИКА , КОЙ Е УЧРЕДИЛ ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ , КАКВА Е ЦАНАТА МУ , КОИ СА КРЕДИТОРИТЕ ....Ще ти е доста трудно да откриеш "АМЕРИКАНЦИТЕ" в търговския регистър защото в официалната страница на ТЕЦ 1 те са изписани като : ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово , но в истинското име на фирмата им според ТР е : "ЕЙ И ЕС - 3С МАРИЦА ИЗТОК " ЕООД.Защо има разлика между тези две изписвания на фирмата - "ЕЙ И ЕС - 3С МАРИЦА ИЗТОК " ЕООД и ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово оставам на теб да прецениш. За това може да ти помогне и др Р.Овч , който подписа ОСОБЕНИТЕ ЗАЛОЗИ с ОФШОРКОВЦИТЕ ОТ ДЕЛАУЕР!!А ИВАЧЕ СЛУЧВАЩОТО СЕ В АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ В МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО СЕ ИМЕНУВА КАТО "ОМРАЗЕН ДЪЛГ" по койтно обвиняеми са както собственика , така и кредитора натресли без да питат и без да им е дадено съгласието на МИЛИОНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИ ПОТРЕБИТЕЛИ плащащи заема!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 25
крас
преди 4 години
КАЗВАШ , ЧЕ РУСИЯ Е ЯВНИЯ КУКЛОВОД НА БЪЛГАРИЯ!А КОЙ Е СКРИТИЯТ ЗАД РУСИЯ КУКЛОВОД ??КОЙ Е КУКЛОВОДА НА БОТОКСА ПУТИН?? КОЙ Е КУКЛОВОДА НА ДАВИД ААРОНОВИЧ МЕНДЕЛЬ /Медведев/ ???Ако сложим ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ, ще открием, че ТЕХНИТЕ и НАШИТЕ кукловоди са едни и същи !!!Разбирам, че не ти е приятно да признаеш факта , че АМЕРИКАНЦИТЕ ДЪРПАТ КОНЦИТЕ и при тях и при нас. ВИЖ ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ В РУСИЯ - руска или чужда собственост !!!Виж чия е ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА НА РУСИЯ - руска или щатска???Хайде напъни се и виж, че живееш в един нов световен ред който се нарушава само от ЕКСПАНЦЗИЯТА на една държава - КИТАЙ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 25 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Нямам нищо против това което пишеш, но все пак централите са собственост на българската държава. Дадени са за 15 години срещу рехабилитация. Първоначалните "сладки" договори, не бяха с "американците". Те закупиха експлоатацията им именно заради наличието им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 26 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Беше ми станало унило, защото не беше писал за хиперзвука няколко дни. Поддържай тонуса ни, споменавай го по-често.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 13
крас
преди 4 години
Разбирам , че в изобщо не си наясно с ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ които не само аз , но и милиони българи плащат с цената на тока, който "американците" от Делауер изнасят от българия.ПРОЧЕТИ СТАТИЯТА НА ИНВЕСТОР БГ: Добрев дава на прокурор особените залози за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3НАБЕРИ ТОВА:https://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dobrev-dava-na-prokuror-osobenite-zalozi-za-tec-te-marica-iztok-1-i-3-148062/ВИЖ КОЙ ДАВА НА ПРОКУРОР "АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ - Решетников или Добрев ??От 2013 година Цацаров си мълчи по подадената от ДОБРЕВ жалба срещу особенните залози на американските марици. За твое сведение ДЪЛГОВЕТЕ НА "АМЕРИКАНЦИТЕ" ГИ ПЛАЩАМЕ НИЕ *** С ЦЕНАТА НА ТОКА КОЙТО ПОТРЕБЯВАМЕ!!Само за ТЕЦ 1 в търговския регистър са изписани имената на 30 кредитни институции на които милиони *** като теб дори не подозират , че плащат заемите?!!Такива като теб дори не са в състояние да осъзнаят , че когато плащаш един заем е редно не ТЕ "АМЕРИКАНЦИТЕ" , А БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА да е собственик на централите. Да но другарят Р.Овч правилно е преценил когато е подписвал тези договори за ОСОБЕН ЗАЛОГ , че племето е просто и може да го стриже както ОВЧАРИНА СТИЖЕ ОВЦЕТЕ!!ТА ЗАПОМНИ: Такива като теб и мен плащат заемите на "американците" , които според в. Банкеръ са 9 млрд. евро , а според Красен Станчев 11 млрд. евро. НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИЦИТЕ , А ТЕ ЕДНИ ЩАСТЛИВИ СОБСТВЕНИЦИ НА АКТИВИ ЗА МИЛИАРДИ ЕВРА, КОИТО МОГАТ ПОВТОРНО ДА ЗАЛОЖАТ И НИЕ ДА ПРОДЪЛЖИМ ПО СТАРОМУ ДА ПЛАЩАМЕ ДЪЛГОВЕТЕ ИМ!!От ТР наблюдавам един 1,3 млрд особен залог, но въпроса е не какво виждам аз , а какво виждат КРЕДИТОРИТЕ И ТЕМЕНУШКА ПАТКОВА, която щеше да ни загроби с подобна схема с ЧЕЗ и приятелката Й ПАЗАРДЖИШКАТА ГИНКА!! Тя тегли заем , ние плащаме , и тя се превръща в един щастлив собственик на активи на ЧЕЗ !!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ДОКАТО ИМА ОВЦЕ ЩЕ ИМА И ОВЧАРИ КАТО Р. Овч КОИТО ЩЕ НИ СТРИЖАТ ДО ПРИПАДЪК!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 35 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Русия си гледа нейните интереси и ги реализира по един или друг начин, доколкото може. Дали тези интереси ще са взаимно изгодни зависи от това, дали нашия елит има топки. А той доказано няма такива. За това руски и американски интереси са в постоянна битка, кой да дърпа конците. Мен по-скоро ме дразнят нашите дупедавци, дето за 30 сребърнаки ще се продадът днес на едните утре на другите. Другарката Дончева не прави изключение явно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 37 rate down comment 22
Sokratus
преди 4 години
РУСИЯ Е ЯВНИЯТ КУКЛОВОД на България!И не е спирала от 1944 с малки прекъсвания!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 14
krasus
преди 4 години
Шведите да сол *** на Русия. Генезисът им е еднакъв- викингски, разбойнически. Това, че се правят на ударени и те се водят номинално към ЕС като нас нищо не значи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 19
крас
преди 4 години
А КОЙ Е КУКЛОВОДА НА РУСИЯ?? Незабелязвате ли, че Путин който виждате на снимката, няма нищо общо със сегашния Путин който ежедневно ви показват по медиите??И в детските градин в Русия са наясно , че сегашния ботокс наречен Путин е КУКЛА НА КОЯТО НЯКОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ!!!Медиите създават образа на ВОЖДА на РУСИЯ зад маската на който се крие един артист подобен на този в Украйна. ВЪПРОСА НЕ Е В ТОВА КОЙ УПРАВЛЯВА РУСИЯ , А НА КОГО ПРИНАДЛЕЖАТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ РУСКИ КОМПАНИИ КАТО ГАЗПРОМ , ЛУКОЙЛ И .....Наберете в търсачката: https://***.youtube.com/watch?v=2xaCXcEVjm0В КЛИПЧЕТО : "Кому на самом деле принадлежит Газпром и Роснефть | Pravda GlazaRezhet" ЯСНО Е ПОСОЧЕНО КОЙ ДЪРЖИ АКЦИИТЕ НА ТЕЗИ КОМПАНИИ. И САМО НА ТЕЗИ ЛИ??ТЕЗИ КОИТО СЛЕДЯТ ВНИМАТЕЛНО СЛУЧВАЩОТО СЕ В РУСИЯ знаят какво направи Дерипаска с акциите си и какво се случи с империята му. За съжаление на ДРУГАРИТЕ РУСОФИЛИ зад клипчетата на хиперзвуковите оръжия на Русия се крие една хиперзвукова измама - РУСИЯ ЕДНА ОТДАВНА Е ОКУПИРАНА ДЪРЖАВА, а руския народ живее в мизерия и в илюзията че тежестите които носи са в името на това да бъдат въоръжени и се борят с врага който е взел НАЦИОНАЛНИТЕ ИМ БОГАТСТВА!!ИДВА ВРЕМЕТО В КОЕТО МАСКИТЕ В РУСИЯ ЩЕ ПАДНАТ , И ТО НЕ ЗАЩОТО АМЕРИКАНСКИТЕ КУКЛОВОДИ ГО ИСКАТ , А ЗАЩОТО ИГРАТА ПРОСТО ГО НАЛАГА. От Урал наисток вече нищо не е руско!! ЗА УЖАС НА ЯНКИТЕ ТАМ ТРАЙНО КАТО *** СА СЕ НАСТАНИЛИ КИТАЙЦИТЕ И ЕКСПЛОАТИРАТ БЕЗНАКАЗАНО ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ НА ЕДНА ОТДАВНА ОТПИСАНА ОТ МОСКВА ТЕРИТОРИЯ В КОЯТО РУСНАЦИТЕ СА ИЗЧЕЗВАЩ ВИД. ДНЕС ИСТИНСКАТА ФРОНТОВА ЛИНИЯ МИНАВА ПРЕЗ УРАЛ И СЕ СПУСКА ЗА ЮГ КЪМ КАЗАХСТАН, където китайците са налазили и онова което е останало от НАЗЪРБАЕВИЯ СУЛТАНАТ. Сори но реалността е такава. Останалото е фейк новини и простотия.БИТКАТА НА САЩ С КИТАЙ Е НЕИЗБЕЖНА. ТЯ Е ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕДНА ВЕЧЕ БИВША РУСКА ИМПЕРИЯ "УПРАВЛЯВАНА" ОТ БОТОКСА ПУТИН И МЕЧЕТО ДАВИД ААРОНОВИЧ МЕНДЕЛЬ. /Медведев/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 46
ABBA
преди 4 години
"Мистър путин е наясно, че в Средиземно море плават "сто хиляди тона дипломация". Препоръката ми е да си опича акъла."Да си глупав не е болест, но е заразно.Единствено Русия има доказано хиперзвукови ракети,което моменталически прави тия хияди тоновезлатна братска могила.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още