IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните жилища в света растат най-бавно от 2008 г. насам

Индексът World Cities Prime Residential Index на консултантската компания Savills е отбелязал повишение от едва 2,3% миналата година

18:20 | 24.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът при цените на луксозните жилища на водещите пазари в света се е забавил значително през второто полугодие на 2018 г. и е най-слабият от световната финансова криза през 2008 г.

Индексът World Cities Prime Residential Index на консултантската компания Savills, който следи представянето на луксозните жилища във водещите градове в света, е нараснал само с 2,3% през 2018 г., като през второто полугодие повишението е било едва 0,3%. За сравнение, през 2017 г. ръстът достигна 3,4%.

Увеличението при наемите на луксозни жилища също се е забавило през миналата година, но все пак повишението на цените през второто полугодие е малко по-голямо в сравнение с първата половина на миналата година.

Доходността от луксозни жилища намалява от 2011 г. насам, но темпът на спад се забавя. Най-ниска е доходността в китайските градове, докато в Маями и Лос Анджелис е най-висока.

От гледна точка на цената Хонконг оглавява индекса през последните десет години. Средната цена на луксозните жилища там достига 50 267 долара на кв. м, което е с 56% повече спрямо втория в класирането Токио. Ню Йорк, Лондон и Шанхай допълват челната петица, а по-нататък следват Сидни, Сан Франциско, Сингапур, Париж и Шънджън.

Лондон е най-скъпият град в Европа, следван от Париж и Москва, а луксозните имоти в Берлин и Мадрид са с относително разумна цена, която е съответно с 42% и 52% по-ниска от тази на луксозните имоти във френската столица.

В Европа паузата на имотния пазар в Лондон заради Brexit стимулира търсенето на по-евтини луксозни имоти в градове в континенталната част. Берлин се изкачва най-много в индекса с годишен ръст на цените от 9,1%. Париж и Мадрид също продължават да записват растеж за разлика от британската столица, където цените са намалели с 2,6%. Цени Цени

В САЩ търсенето от технологични компании продължава да подкрепя ръста на цените в Сан Франциско, където наличностите са ограничени, но притесненията заради волатилността на финансовите пазари спира растежа в Лос Анджелис.

Азиатско-тихоокеанските градове Шанхай, Токио, Сингапур, Хонконг и Шънджън също са сред най-силно представящите се градове, но растежът на цените на луксозните имоти в тях се е забавил значително през годината с влизането в сила на мерки за охлаждане на пазара.

С достигането на зрялост от градовете на световната сцена потенциалът за силен ръст на цените вероятно ще намалее, прогнозира Savills. Компанията очаква тенденцията за по-стабилен растеж да преобладава на пазарите на луксозни жилища в света в обозримо бъдеще.

Тя прогнозира, че богатите хора в света ще продължат да проявяват интерес към закупуването на един или повече луксозни жилищни имоти в големи градове в света, които да използват както за съхраняване на богатство, така и като база за работа и забавление.

В краткосрочен план европейските градове вероятно ще постигнат най-силен растеж на цените, възползвайки се от Brexit, по-ниските цени и възобновеното доверие в пазари като Испания.

В дългосрочен план демографията, генерирането на богатство и политическата стабилност ще имат важна роля за промените на пазарите на луксозни имоти в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още