IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Николов: Има индикации, че ТЕЦ "Марица Изток 3" вече е изплатила инвестицията си

Според председателя на Комисията по енергетика няма много опции в случая - или взаимно или едностранно прекратяване на договора с тази централа

16:54 | 24.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Има индикации, че ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" вече е изплатила своята инвестиция предсрочно. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по енергетика Валентин Николов пред журналисти в Народното събрание, цитиран от БТА. 

По думите му поради тази причина няма много опции в създалата се ситуация - договорът ще бъде или взаимно, или едностранно прекратен. 

“Неустойка не може да дължим, но може да има Арбитраж, ако те решат да заведат”, уточни Николов.

Председателят на Комисията по енергетика обясни, че Европейската комисия (ЕК) неформално е пращала писма и за двете американски централи, защото договорите им може да се разглеждат като държавна помощ.

„Държавата трябва да влезне в своята роля. Или да се признае от ЕК или да влезе в преговори, да изплати инвестициите, и съответно да се прекратят тези практики”, коментира Валентин Николов.

Министерството на финансите е констатирало, че има държавна помощ и е направило изчисления. Те са показали, че на база възвращаемост и инвестиции ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" трябва да продължи да изпълнява договора си, допълни Валентин Николов.

Той добави, че и за тази централа се водят преговори, но към настоящия момент тя си работи по договор.

Investor припомня, че още през април 2018 г. председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви категорично, че договорите трябва да бъдат прекратени и централите да излязат на свободния пазар.

Велев цитира методика, според която "КонтурГлобал", собственикът на ТЕЦ "Марица изток" 3, вече е изплатил инвестицията си.

В тази насока той подчерта, че по отношение на ТЕЦ "Марица изток 1" остава още малка сума (около 100 млн. лева) до изплащане на инвестицията и тя може да бъде покрита от правителството при прекратяване на договора.

Велев беше категоричен, че „пазарното изземване на доходи“ от страна на двете дружества е „грабеж“, добавяйки, че всяко българско домакинство плаща по 161 лева на година по тези договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Да очакваме тия дни зам.държавния секретар и двама трима сенатори да навият малко бурмите с бодри "молби" - "Строй се", "Равнис", "Падни по очи"! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още