IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ прие нови изисквания за професионалните качества на банкерите

Членовете на управителните и надзорните съвети трябва да отговарят на стандартите на Европейския банков орган

17:21 | 24.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) прие изменения в няколко наредби, свързани с професионалните качества на банкерите и вътрешния контрол.

Наредба №20 поставя нови изисквания за издаване на одобрения за банкерите, които заемат ръководни постове в българската банкова система. Те ще се прилагат за членовете на управителните съвети (съветите на директорите) и надзорните съвети, съобщи пресцентърът на Централната банка.

Наредбата усъвършенства досегашната правна уредба, като я развива в съответствие с последните изменения в Закона за кредитните институции и изискванията на Насоките за оценка на пригодността на членовете на ръководния орган и лицата, заемащи ключови позиции, приети от Европейския банков орган и Европейския орган за ценни книжа и пазари.

Въведени са изрични критерии за установяване на необходимия професионален опит и за членовете на надзорния съвет.

Банките са задължени да водят подходяща политика за подбор и оценка на пригодността на членовете на ръководството си. В нея трябва да има правила за насърчаване на хора с качества и компетенции, които да гарантират представянето на разнообразни гледни точки и независими становища.

Банките трябва да представят на БНБ информация при всеки избор на нови членове в управителния съвет, съвета на директорите, надзорния съвет, прокуристи и лица, заемащи ключови позиции. От БНБ уточняват, че издадените одобрения до влизането в сила на наредбата запазват действието си.

Управителният съвет на БНБ промени Наредба №7 от 2014 г. за организацията и управлението на рисковете в банките. С нея се повишават изискванията към ръководителя на структурата за управление на риска за репутация, квалификация и професионален опит. Значимите за банковата система кредитни институции трябва да имат Комитет по риска, който да има достъп до цялата информация, включително да изисква сведения и документи.

С промени в Наредба №4 от 2010 г. БНБ ще изиска от значимите за банковата система кредитни институции да създадат Комитет за възнагражденията. Това се налага заради по-голямата численост на съветите в тези банки.

С Наредба №10 се променя организацията, управлението и вътрешния контрол в банките. Тя се базира на досегашната нормативна уредба за вътрешен контрол, но са разширени изискванията към кредитните институции за вътрешната организация в съответствие със Закона за кредитните институции и Насоките относно вътрешното управление, приети от Европейския банков орган.

Банките трябва да разработят вътрешните си политики, правила и процедури в съответствие с големината, естеството, мащаба и сложността на извършваните от тях дейности, както и на евентуалните рискове. Критериите за оценка трябва да отчитат индивидуалния рисков профил и бизнес модел на банката.

В рамката за вътрешен контрол трябва да има три нива на защита – оперативен контрол, управление на риска и нормативно съответствие, и вътрешен одит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още