IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските избори: Вариант „Тръмп“ или запазване на статуквото

Мнозина се страхуват, че Европейският парламент може да бъде парализиран от възхода на партии от политическата периферия

18:08 | 24.04.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От управляващата в Италия партия "Лига" до Националния сбор на Марин Льо Пен във Франция и партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан популистките партии създават проблеми за Брюксел, като обещават да трансформират Европейския съюз съгласно своите виждания.

Стив Банън, бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп предрече, че евроизборите в края на май ще се превърнат в "земетресение", след което евроскептичните партии ще поемат контрола.

Мнозина се страхуват, че Европейският парламент, който през по-голяма част от 40-годишната си история е бил доминиран от голяма коалиция между левоцентристи и десноцентристи, може да бъде парализиран от възхода на партии от политическата периферия, пише в свой анализ ДПА, цитиран от Българската телеграфна агенция.

ЕП ще има решаваща роля за назначаването на следващите членове на ръководния орган на ЕС - Европейската комисия, преди да поеме ежедневната си работа по разглеждане на нови инициативи и гласуване по ключови въпроси като бъдещия бюджет на блока.

"За много хора Европа е кошмар, а не мечта", заяви италианският вицепремиер Салвини на неотдавнашно събитие, на което покани други популистки партии да обединят силите си с неговата крайнодясна "Лига".

"Работим за новата европейска мечта", каза Салвини, и добави: "Целта е да станем първа, най-важна и най-многобройна група (в парламента)".

Управляващата Австрийска партия на свободата, френският Национален сбор, "Алтернатива за Германия" (АГ), Датската народна партия и партия "Финландците" са сред тези, които се присъединиха към платформата на "Лига".

Лидерката на Националния сбор Льо Пен предрече през февруари, че ЕП ще бъде "изцяло променен" с възхода на партиите, защитаващи суверенитета, които настояват отделните европейски страни да имат повече власт, а Брюксел - по-малко.

Проучване, проведено на 18 април от името на ЕП, показва, че трите основни крайнодесни групи - Европейските консерватори и реформисти, Европа на нациите и свободите и Европа на свободата и пряката демокрация, биха събрали 23 процента от гласовете, не много повече от сегашните им 20 процента.

Това все пак значи, че те ще имат само 7 места по-малко от прогнозираните 180 за водещата дясноцентристка Европейска народна партия (от общо 751 места) и значително повече от лявоцентристите от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Донякъде тези по-добри резултати може да се обяснят с очаквания краткотраен възход на британските евроскептични партии, след като Лондон получи отлагане на Brexit до края на октомври.

Ако се прибави и прогнозираният възход на крайнолеви групи като движението "Непокорна Франция" на френския радикален лидер Жан-Люк Меланшон, евроскептичните партии могат съвсем спокойно да спечелят около една трета от всички места в ЕП, смята Европейският съвет за външна политика (ЕСВП).

Това е реален риск, ако левицата и десницата съумеят да постигнат сътрудничество, казва Сузи Денисън, представител на EСВП.

"Важно е да има осъзнаем, че те са доста разнородна група", каза Денисън пред ДПА.

Дори по темата за имиграцията италианската "Лига", която иска ЕС да приеме повече мигранти, намиращи се в Италия, е в спор с унгарската антиимигрантска партия ФИДЕС, отбелязва тя.

Възходът на популизма е до голяма степен свързан с рекордния бежански и мигрантски поток към Европа през 2015-2016 г.

Евроизборите през май ще "определят бъдещето на европейската цивилизация", каза този месец унгарският премиер Орбан, твърд защитник на антиимигрантската политика.

Той предрича, че традиционното политическо разделение между левица и десница ще бъде сменено от разделение между онези, които насърчават имиграцията, и онези, които я отхвърлят.

Противно на водещите заглавия обаче евроизборите през 2019 г. "няма да са референдум за имиграцията", според ECВП.

Имиграцията не е определящ въпрос за тези гласоподаватели, твърди мозъчният тръст, като цитира данни, събрани от социологическа агенция ЮГав в 14 от 28-те страни от ЕС.

Според проучването най-голямата заплаха за повечето европейци е ислямският екстремизъм, който не трябва да бъде бъркан с темата за имиграцията, тъй като е по-вероятно да мобилизира десноцентристки гласоподаватели, отколкото онези от политическата периферия, твърди ECВП.

Противно на гледната точка на популистите, мнозина всъщност се опасяват, че "национализмът ще разруши ЕС", смята мозъчният тръст, а икономиката, климатът и заплахата от Русия също засенчват имиграцията като теми в някои страни.

Междувременно други данни ще бъдат внимателно следени от Брюксел - за избирателната активност.

Активността на евроизборите традиционно е ниска, според проучването на ECВП и ЮГав, едва 43 процента от запитаните твърдо казват, че ще участват в изборите през май.

"Това е важен въпрос, защото е свързан с легитимността на ЕП", казва Натали Брак, хоноруван професор в Колежа на Европа.

Избирателна активност под 40 процента би изпратила "силен сигнал", че усилията да се повиши интересът към евроизборите се е провалил, казва тя.

Изненадващо евроскептичните партии могат да изиграят важна роля в тази насока.

"Мисля, че без евроскептиците активността ще е значително по-ниска в някои държави", казва Брак, и добавя: "Те мобилизират хората и принуждават останалите партии също да говорят за Европа на евроизборите вместо за национални въпроси".

"Това е една от заслугите на евроскептиците и популистите, която трябва да им признаем", отбелязва Брак.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
абе тъъъп, ти да не мислиш че някви Барековци от другите държава са нещо по различно от нашия тъпегьоз? пък колко да са извратени, до колкото си спомням Болен се беше снимал гол, а първия педофил в парламента беше от АТАКА :):) толква за националистите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
евроскептичните партии нямат шанс да поемат какъвто и да е контрол, защото нямат идея кво да правят с него ... ако случайно се получи такава коалиция, те ще се скарат помежду си точно за 6 месеца... Просто техните идеи не са приложими към 21 век ... виж ако направим нещо да се върнем към 19ти по имат шанс. Примери колкото искаш и в историята и днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
И кои са тия, дето се страхуват? - Крадливите и престъпни еврочиновници, националните изменници - толерасти, всевъзможните гнусници и извратенци, зелените талибани, въобще всевъзможната измeт, която съсипва Европа !!! Само тези, от които се страхувате, ***, могат да спасят Европа и европейските народи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още