IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla може да увеличи капитала си след слабото първо тримесечие

Концернът отчита загуба в размер на 702 млн. долара, като прогнозира съществен ръст при доставките на електромобили през второто тримесечие

11:02 | 25.04.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск предложи в сряда повишаване на капитала, тъй като компанията загуби над 700 млн. долара през първото тримесечие на годината и прогнозира връщане към печалбата през третото тримесечие на 2019 г., съобщава Ройтерс. 

Производителят на електромобили планира да разреши редицата логистични проблеми при доставките на автомобили на глобално ниво, след като се справи с трудните няколко месеца, които бяха белязани от съкращения на персонала и търкания между Мъск и американските финансови регулатори.

От началото на годината книжата на Tesla са поевтинели с 22%.

Мъск продължава да се опитва да убеди инвеститорите, че търсенето на Model 3, седанът, с който компанията се опитва да си възвърне печалбата, е изключително голямо и че моделът може да бъде доставен бързо и ефективно на клиентите по целия свят.

По-слабите доставки добавиха допълнителна доза опасения около ситуацията с финансовото състояние на компанията и засилиха спекулациите за скорошното увеличаване на капитала.

Много анализатори прогнозират, че концернът ще трябва да набере допълнителни средства за разширяването си, включително и по отношение на Китай.

Tesla заяви, че е приключила първото тримесечие от новата фискална година с 2,2 млрд. долара в брой, след като изплати задължение по конвертируеми облигации на стойност 920 млн. долара.

Концернът се придържа към прогнозата си по отношение на производството за 2019 г. като очаква между 360 хил. и 400 хил. превозни средства да излязат от заводите ѝ, като броят може да достигне 500 хил., ако предприятието в Шанхай достигне планирания таван на своя капацитет през четвъртото тримесечие.

Според Tesla загубата през второто тримесечие на годината ще бъде значително по-малка от тази за периода януари-март, в който компанията отчита загуби в размер на 702 млн. долара.

В сряда от дружеството заявиха, че предвиждат доставките през второто тримесечие да достигнат между 90 хил. и 100 хил. превозни средства, което ще е повече от регистрираните 63 хил. броя през първите три месеца на годината.

Маржът по брутната печалба за Model 3 остава сравнително стабилен при ниво от 20%.

За първото тримесечие компанията отчита нетна загуба в размер на 702,1 млн. долара, или по 4,10 долара за акция, в сравнение със загубата от 709,6 млн. долара, или по 4,19 долара за акция година по-рано.

Акциите на компанията се търгуват с понижение от 1,99% преди началото на борсовата сесия (10 ч. българско време) при 258 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
infos700
преди 4 години
офертата за кредит, от която се нуждаете в рамките на 24 часаНие предлагаме кредити на частни лица и търговски организацииОт ? 2000 до максимум ? 200,000,000 ние предлагаме лични заеми, заеми за консолидиране на дългове,рисков капитал, търговски заеми, студентски заеми, жилищни заеми или заеми по някаква причина.Благодарим Ви, че се свързахте с нас по имейлWhatsapp: +33 7 56 81 46 01e-mail: infos.kredit700***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
За съжаление има нещо смущаващо в отчета:Произведените модел 3 са с почти 12 хиляди по-малко от доставените! И срутването на доставките на Model X&S е голям проблем!!!Нещо куца в Тесла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Корабль Crew Dragon Илона Маска накрылся медным тазом? (Руслан Осташко)https://***.youtube.com/watch?v=SS69pzwaHEUСлушайте как янките викат за мисковия спейсшип: F***ck!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
vzhekoff
преди 4 години
Акциите се търгуват с около 1/3 от техния връх и близо до едногодишния минимум. Досега производството и продажбите бележеха добри числа, но се сравняваха с ниска или нулева база. От края на второто тримесечие няма да е така и предстоят интересни сравнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Сега като пусне безпилотни таксита-тесли и ще скочат рязко продажбите :}
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още