IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И бившият вицепрезидент Джо Байдън влиза в надпреварата за Белия дом

Благодарение на голямата си известност бившият вицепрезидент на Барак Обама от месеци води в допитванията за фаворит за партийната номинация на демократите

16:11 | 25.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джо Байдън <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джо Байдън Снимка: Ройтерс

След повече от 45 години политическа кариера бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън  обяви, че официално се включва в надпреварата за Белия дом. Демократът ще разчита на своя имидж на умерен политик и обединител, както и на високата си популярност, въпреки появилите се сведения за твърде фамилиарните му жестове на симпатия към жени, предаде БТА.

„На карта са заложени фундаменталните ценности на тази нация, мястото ни в света, самата ни демокрация, всичко, което е направило Америка това, което е. Затова обявявам кандидатурата си за президент на САЩ", написа в Twitter 76-годишният Байдън.

Благодарение на голямата си известност бившият вицепрезидент на Барак Обама от месеци вече води в допитванията за фаворит за партийната номинация на демократите на следващите президентски избори в Съединените щати през 2020 г.

Байдън става 20-ият претендент за номинацията на Демократическата партия за изборите през ноември догодина, отбелязва Франс прес.

След два неуспешни опита на президентските избори от 1998 и 2008 г. и след отказ да се кандидатира през 2016 г. заради смъртта на един от синовете му, Байдън сега изчака няколко месеца преди да обяви официално кандидатурата си. Последните седмици в това изчакване бяха помрачени от свидетелствата на няколко жени, които го обвиниха в твърде фамилиарни жестове на симпатия като целувки по главата или слагане на ръце на раменете.

Байдън обеща „повече да внимава", но не се извини за поведението си. Други жени пък се изказаха в негова защита и въпреки спора той остава начело в допитванията за кандидат-президент на демократите с 29,3 процента, следван от левия сенатор Бърни Сандърс с 23 процента, според осреднените от сайта РиълКлиърПолитикс данни за периода 5-21 април.

Далеч зад тях са сенатор Камала Харис с 8,3 процента, кметът Пийт Бутиджидж със 7,5 процента, сенатор Елизабет Уорън с 6,5 процента и бившият конгресмен от Тексас Бето Орурк с 6,3 процента, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още