IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски регулатор блокира сделка за 9,4 млрд. долара между Sainsbury's и Asda

Двете вериги супермаркети искаха да се комбинират, за да изпреварят пазарния лидер Tesco

20:20 | 25.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският регулатор на конкуренцията блокира предложението на Sainsbury’s за придобиване на притежаваната от Walmart верига супермаркети Asda за сумата от 7,3 млрд. паунда (9,4 млрд. долара), съобщава Ройтерс.

Това е голям удар за двете вериги супермаркети, които искаха да се комбинират, за да изпреварят пазарния лидер Tesco.

Решението на Комисията за конкуренция и пазари (CMA) е лоша новина и за главния изпълнителен директор на Sainsbury’s Майк Коуп, който беше архитектът на сделката и е лидер на компанията от 2014 г. За Walmart сделката беше начин да напусне Великобритания, която е една от най-слабо представящите се страни в глобалния й портфейл, на фона на преструктурирането на международните й операции.

Сделката щеше да доведе до значително отслабване на конкуренцията както на национално, така и на местно ниво и до повишаване на цените в магазините, онлайн и в бензиностанциите, посочи CMA в мотивите си за блокирането й.

Sainsbury’s, Walmart и Asda съобщиха, че са достигнали до взаимно съгласие да прекратят трансакцията и няма да оспорват решението на регулатора в съда.

Главният изпълнителен директор на Walmart International Джудит МакКена заяви, че е разочарована, но ще се съсредоточи върху позиционирането на Asda като „силен британски търговец на дребно, който се грижи за клиентите“. „Walmart ще гарантира, че Asda има необходимите ресурси, за да го постигне“, допълни тя.

Анализатори и инвеститори в САЩ смятат, че провалът на сделката е лоша новина за базираната в Бентънвил, щата Арканзас, Walmart и ще забави стремежа й към рентабилност на операциите й в чужбина.

Американският търговец на дребно беше съсредоточен върху реорганизирането на международния си бизнес чрез насочване към пазари с по-висок растеж като Китай и Индия и излизане или партньорство с местни играчи в други страни. Компанията продаде, например, мажоритарния дял в бразилския си бизнес и придоби мажоритарен дял в индийската компания за електронна търговия Flipkart при най-голямата си сделка в историята миналата година.

Въпреки това анализаторите смятат, че компанията ще се възстанови.

Asda обяви седмо поредно тримесечие на растеж, подкрепена от подобряването на електронната търговия и ниските цени. Веригата също така изпревари миналия месец Sainsbury’s и се превърна във втория по големина оператор на супермаркети във Великобритания след Tesco.

Последиците от провала на сделката вероятно ще са значителни. Някои анализатори смятат, че Sainsbury’s вероятно ще трябва да предприеме голяма реорганизация, при която новият председател Мартин Скиклуна ще напусне компанията заедно с Коуп.

След като един от потенциалните й маршрути за излизане от Великобритания беше блокиран, Walmart може да обмисли да листне Asda на борсата или да я продаде на фонд за частни капиталови инвестиции, смятат анализатори.

Walmart придоби Asda през 1999 г. и оттогава сделката е генерирала пари в брой и дивиденти на стойност над 3 млрд. паунда (3,87 млрд. долара) за американската компания-майка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още