IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Новият закон в Киев, засилващ употребата на украинския език, е скандален

Това е закон за принудителна и тотална украинизация, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова

22:46 | 25.04.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Говорителката на руското външно министерство определи като скандален гласувания днес от украинския парламент закон, засилващ използването на украински език за сметка на руския, предаде Франс прес.

"Това е един скандален закон, не може да бъде наречен другояче", каза пред журналисти Мария Захарова за закона, който разширява и квотите за украински език в радиото и телевизията.

"Имаме работа с решение, което само изостря разделението в украинското общество и отдалечава перспективата за уреждане на украинската криза", добави говорителката, критикувайки текста, който според нея нарушава украинската конституция и "редица международни правни норми".

По същество това е закон за принудителна украинизация, на практика - тотална. В него се предвиждат значителни ограничения, а в много случаи и пряка забрана за използване на руския език, на езиците на националните малцинства в различни сфери на обществения живот, подчерта Захарова, цитирана от ТАСС.

По-нататъшното развитие на руско-украинските отношения ще зависи от практическите стъпки на новото ръководство в Киев, отбеляза говорителката на външното ведомство.

"Перспективите на двустранните отношения ще зависят от практическите стъпки, които ще предприеме Киев, от готовността на новото украинско ръководство да носи отговорност за взетите решения, от изпълнението на международните споразумение, включително уреждането на кризата в Донбас въз основа на приетия в Минск и одобрен от Съвета за сигурност на ООН комплекс от мерки", каза тя.

Улесняването на процедурата за издаване на руски паспорти на жители на Донецка и Луганска област бе взето поради липсата на изгледи положението им да се подобри. Това решение не е взето за един ден, при него сме изходили от реалното положение на място, каза Захарова.

Езиковият въпрос е болезнен в Украйна, която е била част от Руската империя, а после от СССР, където употребата на украинския е била ограничавана, а на моменти и забранена.

Макар украинският да се използва все повече след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., а още повече след 2014 г. и началото на кризата в отношенията с Русия, в страната с близо 45-милионно население продължава да живее значителна рускоезична общност, съсредоточена в Източна и Южна Украйна, припомня АФП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
markov
преди 4 години
Той ги пие но не помага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 4 години
Първо си пих хапчетата после сядай да работиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 18
Idun
преди 4 години
По новия закон, м***йк@ ти ще се казва долна, русофилска к0вр@... ама то и по- стария си беше така, путкински мал0умнико :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 17
Idun
преди 4 години
По новия закон, м***йк@ ти ще се казва долна, русофилска ***... ама то и по- стария си беше така, путкински мал0умнико :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 17
Idun
преди 4 години
По новия закон, *** ще се казва долна, русофилска ***... ама то и по- стария си беше така, путкински мал0умнико :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
По новият закон рускоезичният Владимир Зеленски ставаВолодимир Зельен'ъскй ....... задължително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още