IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се насочва към най-дългия си седмичен ръст от години*

Нарушените доставки и растящите геополитически притеснения водят до затягане на петролните пазари

09:59 | 26.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се понижават в петък на фона на очакванията, че ОПЕК скоро ще увеличи добива, за да компенсира спада на износа от Иран след затягането на санкциите върху Техеран от САЩ, съобщава Ройтерс.

Въпреки това цените на „черното злато“ са напът да запишат най-дългата си серия от седмични повишения от години благодарение на затягането на петролните пазари на фона на нарушените доставки и растящите геополитически притеснения, породени най-вече от напрежението между САЩ и Иран.

Фючърсите върху международния бенмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват със 17 цента до 74,18 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 32 цента от стойността си до 64,89 долара за барел.

Цената на сорт Брент се повиши над 75 долара за барел в четвъртък за първи път тази година, след като Германия, Полша и Словакия замразиха вноса на руски петрол през голям петролопровод, като се позоваха на лошото му качество. Ходът откъсва части от Европа от голям маршрут за доставки.

WTI е напът да запише осми пореден седмичен ръст, което е най-дългата му серия от първото полугодие на 2015 г. Брент може да  отбележи пети пореден седмичен ръст на цената – най-дългата серия от април 2018 г.

Цените на петрола се повишават на фона на свиването на доставките, договорено от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и американските санкции върху Венецуела и Иран. Фючърсите върху суровия петрол са поскъпнали с около 40% от началото на годината.

В понеделник Вашингтон съобщи, че ще прекрати всички изключения от санкциите срещу Иран, като поиска от страните да спрат вноса на „черно злато“ от Техеран от май под заплахата от наказателни действия.

За да се компенсира недостигът от Иран, САЩ притискат фактическия лидер на ОПЕК Саудитска Арабия, както и съюзници като Ирак и ОАЕ, да прекратят доброволните ограничения на доставките.

Jefferies bank съобщи, че спад до 500 хил.-600 хил. барела дневно сега изглежда реалистичен за иранския износ на петрол и допълни, че „поне Китай и евентуално Индия и Турция ще продължат да внасят ирански суров петрол“. „ОПЕК ще компенсира недостига“, счита американската инвестиционна банка.

Въпреки усилията на САЩ да сведат износа на ирански петрол до нулата, много анализатори очакват известно количество от „черното злато“ все пак да продължи да излиза от страната. „Общо между 400 хил. и 500 хил. барела дневно суров петрол и кондензат ще продължат да бъдат изнасяни“, съобщи консултантската компания в областта на енергетиката FGE. Това е спад спрямо около 1 млн. барела дневно в момента.

Китай, която е най-големият купувач на ирански петрол, тази седмица официално изрази недоволството си пред САЩ заради едностранните им санкции срещу Иран.

Междувременно доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,11% до 98,10 пункта. Еврото поскъпва с 0,13% до 1,1145 долара. Спрямо йената щатската валута прибавя 0,02% към стойността си до 111,64 йени. 

Златото поскъпва с 0,31% до 1283,80 долара за тройунция. 

*Информацията е актуална към 9,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Coalport
преди 4 години
Днес петролът се срина с близо 5% от последния си връх и е с 21% под върха си през октомври, очаква се рязко падане на цените на горивата в БГ :)))))))). Обещано от КЕВР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още