IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп приветства невероятния икономически растеж на САЩ

Американският президент разчита на силната икономиката в кампанията си за спечелването на втори мандат

18:26 | 26.04.19 г.
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства днес невероятната, по думите му, цифра от 3,2 на сто за икономическия растеж на страната през първото тримесечие, която значително превишава прогнозите на анализаторите, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Това е невероятна цифра", заяви Тръмп от военната база Андрюс, близо до Вашингтон, преди да излети за Индиана.

"Имаме вантастичен растеж и много ниска инфлация. Икономиката ни е в много добро състояние", допълни Тръмп.

Малко по-рано днес министерството на търговията на САЩ отчете, че икономиката на САЩ е нараснала със стабилните 3,2 на сто през първото тримесечие спрямо същия период година по-рано. Този резултат е много по-добър от очаквания за увеличение на брутния вътрешен продукт с 1,9 на сто след отчетените 2,2 на сто през четвъртото тримесечие.

Нарастването на БВП е най-обхватният показател на здравето на икономиката.

При все това близо половината от увеличението се дължи на фактори, които няма да продължат да действат още дълго. Това са големият скок на запасите на компаниите и силното свиване на търговския дефицит, отбеляза Асошиейтед прес.

Така или иначе увеличението на БВП на САЩ превишава целта от 3 процента, определена от Тръмп и е доказателство, че икономическата му програма работи. Тръмп разчита на силната икономиката в кампанията си за спечелването на втори мандат, отбелязва АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още