IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп притиска Япония да увеличи производството на свои автомобили в САЩ

Премиерът Шидзо Абе е обещал на Тръмп, че японските автомобилни концерни ще инвестират 40 млрд. долара в разширяване на своята дейност в САЩ

12:30 | 28.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп е притиснал японския премиер Шиндзо Абе да увеличи производството на автомобили от азиатската островна страна в САЩ, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация, споделена от американския посланик в Япония. 

Двамата са обсъдили скорошните публични изявления на японските автомобилни концерни, в това число и решението на Toyota Motor Corp да инвестира повече в американските си заводи.

„Разговаряхме за необходимостта да водим по-голямо раздвижване в тази посока, но смятам, че президентът гледа изключително положително на факта, че ще видим подобно нещо, защото всички икономисти подкрепят това“, заяви посланикът на САЩ за Япония Уилям Хагърти.

Тръмп посочи на своя митинг в Уисконсин в събота, че японският премиер му е обещал инвестиция в размер на 40 млрд. долара от страна на японските автомобилни компании, която ще бъде насочена към разширяване на дейността на техните заводи в САЩ.

Toyota, най-големият японски концерн в тази област, заяви през март, че ще инвестира повече от обещаните през 2017 г. 10 млрд. долара за пет години напред, като този ангажимент ще достигне размер от 13 млрд. долара за същия период.

Тръмп атакува японските автомобилни производители с идеята да ги притисне да осигурят допълнителни работни места в своите предприятия в САЩ, като Белият дом заплашва да наложи мита в размер на 25% върху вноса на превозните средства, позовавайки се на националната сигурност.

Американският президент заяви в петък, че е възможно САЩ и Япония да постигнат ново двустранно търговско споразумение преди неговата визита в Токио през май.

„Искаме да сме сигурни, че търговските отношения на САЩ с Япония не са по-малко благоприятни от тези с всяка друга страна“, споделя още Хагърти.

По неговите думи Тръмп планира да присъства на срещата на 20-те промишлени нации, която ще се състои в Осака през юни.

Посланикът добавя, че американския президент остава голям оптимист и по отношение на преговорите с Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Хич не изглежда зле преспективата, след Фолксваген и марки като Митсубиши, Сузуки и Тойота да обърнат взор към нашата Родина, за производствени мощности на бъдещето, вместо това да бъде направено само в САЩ! Дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още