IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия може да премести столицата извън остров Ява

Преместването на столицата от Джакарта в друг град може да отнеме до 10 години

16:43 | 29.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Индонезия Джоко Видодо реши да премести столицата на най-голямата икономика на Югоизточна Азия извън пренаселения главен остров Ява, съобщи министърът по планирането на националното развитие Бамбанг Броджонегоро, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Президентът реши да премести столицата извън Ява", каза министърът след заседание на кабинета. Той уточни, че ново място още не е избрано.

Според Броджонегоро преместването на столицата от Джакарта в друг град може да отнеме до 10 години. Той даде за примери Бразилия, Малайзия и Казахстан.

Броджонегоро заяви, че основните причини за това решение са претовареният пътен трафик, честите наводнения и бързата загуба на суша, отбелязва DPA.

Около 40 процента от Джакарта сега е под морското равнище. В града живеят над 10 милиона души, но около тройно повече живеят в околните гладове, което допринася за тежкото пренаселване на района.

Според Броджонегро предизвиканите от пътните задръствания в Джакарта загуби са за около 7 милиарда долара годишно.

Под внимание е взет и фактът, че около 60 процента от 260-милионното население на Индонезия живее на остров Ява и икономическите дейности са съсредоточени там, вместо да са по-равномерно разпределени из цялата страна.

По-рано тази година държавната агенция Антара съобщи, че един от кандидатите за нова столица на Индонезия е град Палангкарая в провинция Централен Калимантан на остров Борнео. Властите там са подготвили 300 000 хектара площи, ако градът бъде избран за нова столица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още