IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Макрон настояват за единство на Западните Балкани

Сърбия и Косово трябва да разрешат своите териториални спорове, настояват двамата лидери

22:03 | 29.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон настояват Сърбия и Косово да разрешат своите териториални спорове. Напредъкът на Западните Балкани би бил възможен само ако отделните държави не работят един срещу друг, каза Меркел в понеделник в навечерието на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин, която е съвместно организирана от Германия и Франция. 

Макрон подчерта от своя страна, че от Сърбия и Косово не трябва да се изисква как да решават спора си. Меркел заяви, че е погрешно Косово да налага допълнителни мита върху вноса на сръбски стоки. Сърбия от своя страна не иска да признае независимостта на бившата сръбска провинция.

Макрон обяви засилен френски ангажимент в региона с приблизително 18  млн. жители, „за да подсили Германия". Държавните и правителствените ръководители на държавите от Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, както и двете държави членки на ЕС Хърватия и Словения участват в срещата на върха в канцлерството.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още