IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверката как работят къщите за гости ще обхване и инвеститорите*

Средно за един проект собствениците на къщи са получавали по 135 хил. евро

12:26 | 30.04.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата проверява всички къщи за гости. Това съобщиха пред журналисти в Министерския съвет (МС) министърът на земеделието Румен Порожанов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитирани от  БТА.

По предходния програмен период на ЕС  (2007 - 2013 г.) по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са построени 746 къщи за гости. Те са финансирани с до 200 хил. евро. По наши данни средната сума за финансиране на един обект е около 135 хил. евро, каза Порожанов. 

Основен проблем при къщите за гости е ползването им по предназначение като туристически обекти. До момента фонд "Земеделие" е проверил около 18% от тези обекти или около 110 къщи, като са направени актове за 10 млн. лева. За 32 къщи за гости има пълно възстановяване на субсидията, а за останалите искането е за частична корекция на отпуснатите пари, каза министърът.

Още през 2016 г. всички къщи за гости за качени на страницата на земеделското министерство за ползване от гражданите и за подаване на сигнали за нарушения. Тези обекти са изграждани на места, определени в ПРСР - това не са големите туристически центрове и курорти, уточни Порожанов.

По разпореждане на премиера Борисов и на главния прокурор Цацаров от миналата седмица по тези проверки работят екипи с участието на служители на МВР, на НАП и на ДФ "Земеделие". Проверява се дали за тези обекти са плащани данъците в общините и дали гостите са вписвани в районните полицейски управления. След анализ, на места ще бъдат проверявани и строителите на самите къщи за гости, допълни той.

„Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно“ – така коментира темата министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

Премиерът изтъкна, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. За съжаление, винаги се намира някой, който да опорочи програмата, изтъкна Борисов. Той отбеляза, че се проверяват всички къщи, както и дали са спазени заложените в бизнес плановете определен брой нощувки.

В късния следобед стана ясно, че по разпореждане на Борисов министърът на земеделието е поискал оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Причината е информация, че телефонът й е обявен в сайт за резервации на къща за гости в с. Юндола. Предстои да бъде извършена проверка. Според съобщението зам.-изпълнителният директор на Фонда е подала своята оставка и тя ще бъде приета.

Припомняме, че повод за проверката на прокуратурата е разследването срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по съмнение за източване на евросредства от ПРСР чрез подставено лице, построило къща за гости, която не се ползва по предназначение.  

Преди десетина дни Окръжната прокуратура в Благоевград започна наказателно производство за представяне на данни с невярно съдържание и нецелево разходване на средства от ЕС срещу Манолев. Той подаде оставка, след като стана ясно, че прокуратурата се е сезирала по медийни публикации за злоупотреба от негова страна с евросредства и е сезирала КПКОНПИ по случая.

В сегашния програмен период по ПРСР не е отворен прием на проекти за къщи за гости.

*Новината е допълнена в 12:38 ч. и в 19:02 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 2
крас
преди 4 години
НИКОЙ НИЩО НЯМА ДА СВЪРШИ!!ВИЖ ТАЗИ ДЕКЛАРАЦИЯ НА БОРИСОВ :https://register.caciaf.bg/2008y/EA3B4BF5-0FC3-49D4-8880-BAD883F40CB112306.xmlВИЖ НА КАКВА ЦЕНА Е ПРИДОБИЛ 460 кв. м . КЪЩА и 462 кв. м ПАРЦЕЛ В БАНКЯ !!!Виж на колко му е платено за отчуждаване на 450 м. в Драгалевци!!Съпостави числата и ще разбереш как заканващият се Борисов също трябва да бъде проверяван!!Да , ама няма кой!! ОПОЗИЦИЯТА МЪЛЧИ ГРОЗНО И ЗЛОВЕЩО!!ЗАЩО ЛИ??ЗАЩОТО ВСИЧКИ СА ТОТАЛНО ЗАСРАНИ! -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно така коментира темата министър-председателят Бойко Борисо!!А ТИ КОГА ЩЕ БЪДЕШ ДАДЕН НА ПРОКУРОР ЗА БАНКЯНСКИЯТ СИ ИМОТ???ЕТО И ДЕКЛАРАЦИЯТА КОЯТО ПРЕЗ 2008 ГОДИНА БОРИСОВ Е ПОДАЛ В СМЕТНАТА ПАЛАТА:https://register.caciaf.bg/2008y/EA3B4BF5-0FC3-49D4-8880-BAD883F40CB112306.xml За парцел 462 кв.м. в гр. Банкя и къща с РЗП 462 кв. м . през 2007Бойко Методиев Борисове платил цели3497 лв. !!!!ЦЕЛИ 3497 ЛЕВА ИЛИ 1788 ЕВРО !!!!Пак в декларацията се сочи , че за парцелот 450 кв.м. в кв. ДрагалевциБойко Методиев Борисов е получил 95000лева или 48600евро!!Оказва се , че за отчуждаването на имота му в Драгалевци, Борисов е получил по 108 ЕВРА на ЕДИН КВ. МЕТЪР, А ЗА ИМОТА В БАНКЯ Е ПЛАТИЛ ПО ПОМАЛКО ОТ 3 ЕВРО НА КВ. МЕТЪР !!! Оставям на вас и ПРОКУРАТУРАТА ДА ПРЕЦЕНИ МНОГО ЛИ СА ИЛИ МАЛКО ПАРИТЕ КОИТО Е БРОИЛ БОРИСОВ ЗА ИМОТА В БАНКЯ , И КОИТО Е ПОЛУЧИЛ ПРИ ОТЧУЖДИТЕЛНАТА ПРОЦЕДУРА ЗА ИМОТА В ДРАГАЛЕВЦИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
sando1
преди 4 години
Те дори да открият проблеми, те тия къщи са писани на бушони и парите едва ли ще ги върнат. А и като гледам къщите тия цени за строителство са силно завишени и не на 70% а поне на 150% . Тия бунгала на Йончева абсурд да ги построят за 500000лв. Сумата е поне двойно по-ниска за строежа на три бунгала. Поне половината пари са отивали за подкупи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Интересни двойни стандарти се демонстрират. Някои министри и висши чиновници подадоха оставки, а други - не. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
male4ko
преди 4 години
Тъй, тъй... то нямаше наяждане и край това крадене..Па и нека Цацаров свърши нещо полезно преди да си замине...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още