IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Артекс" обжалва спирането на строежа „Златен век"

Спорът с ДНСК ще се решава в съда

18:15 | 30.04.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на 25 април е получена писмена жалба от фирма „Артекс – Златен век“ ООД срещу заповедта за спиране на строежа им в столичния квартал „Лозенец“. Жалбата е адресирана чрез ДНСК до Софийски административен съд, съобщи дирекцията.

Предстои жалбата на фирмата да бъде изпратена в административния съд. 

Припомняме, че скандалът около „Артекс“ започна с разкритията, че в техни сгради, построени в квартал „Изток“, луксозни апартаменти на занижени цени са закупили представители на ГЕРБ на високи постове – Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. „Апартаментгейт" се разрасна, след като медиите сигнализираха за несъответствия в нотариалния акт за тризонета на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

В последствие бяха замесени и още имена и данни за имоти на политици, представители на съдебната система и високопоставени държавни служители.

На 28 март директорът на ДНСК Иван Несторов заяви, че небостъргачът „Златен век" в квартал „Лозенец“ е законен. Но след среща на премиера Бойко Борисов с недоволни жители на квартал „Лозенец“ стана ясно, че ДНСК спира строителството на 34-етажната сграда.

Според социологически проучвания скандалът ще се отрази на резултатите от евроизборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Ами много просто - демокрация с л***йняни лобистки закони. Само ще ти припомня, че всичко което са сторили Сталин, Хитлер, Мао и още един куп диктатори е било напълно законно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
red6
преди 4 години
А ти мислиш ли, че тук си говорим само за "такса спокойствие"? Или вече като отчетеш таксата към нея се включват лобистки закони в твой интерес, една камара служби да се чудят как да ти покриват г0лия г_з, като прехвърлят топката от един на друг? Чиста лакомия и на едните и на другите - кой те кара да строиш сграда на 30 етажа в презастроен квартал, като останалите сгради наоколо се движат в диапазона на 5-6 етажа... Оставям на страна, че не се знае тая сграда последно жилищна ли е с апартаменти, офис ли е или са ателиета. Защото и това през годините се променя Х на брой пъти.П.с. преди време бяха поканили Ян Геел - едно от светилата в урбанистиката. Общо взето той натърти на няколко неща и НИТО едно от тях не тръгна да се изпълнява, ами стана точно обратното. Тая сграда противоречи на поне две препоръки - високите сгради на ниска точка в клъстер и нищо да не закрива визуалните коридори към Витоша и при последващо разрастване на север - към Стара планина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Мислиш, че бизнесът обича да плаща "такса спокойствие" ли? Вероятно обича. А защо обича? Ами, не е като да има друга опция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
majnata
преди 4 години
ми ако "бизнесът" ти е на шуробаджанашко-мутренска основа и тъй си получил поръчка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
Shadow1
преди 4 години
И каква демокрация сме ако смея да попитам, след като нещо законно се забранява само защото някакви хора не го харесват ? Това значи, че в България като започваш бизнес освен да се съобразяваш със закона, корупцията, касовите апарати на НАП вече трябва и да пускаш референдум дали гражданите одобряват твоя бизнес иначе може да ти го спрат без да те питат какво и защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още