IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСПЧ осъди Русия за ограничаване свободата на изразяване в интернет

Съдиите на Съда в Страсбург са преценили, че Русия е нарушила в два случая няколко разпоредби на Европейската конвенция за правата на човека

20:13 | 30.04.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) днес осъди Русия за възпрепятстване на правото на протест на двама руски граждани чрез забрана на събирания, както и чрез блокиране на съобщения в социалната мрежа ВКонтакте, предаде БТА.

ЕСПЧ отдели исковете на двамата ищци - мъж, който е искал да организира протест през 2015 г. срещу задържането на няколко жители на Република Коми, и на жена, която през 2017 г. се е опитала да организира публична среща в столицата на Татарстан, Казан, за да призове за оставката на премиера Дмитрий Медведев, подозиран в корупция.

И в двата случая властите са забранили събранията.

През 2015 г. мъжът призовал населението да се присъедини към него за една „народна асамблея“, но акаунтът му в популярната руска социална мрежа ВКонтакте (местният еквивалент на Facebook) бил блокиран от прокуратурата, а достъпът до блога му бил ограничен.

Активистката от своя страна разкритикувала във ВКонтакте забраната за протеста й от властите, което довело до осъждането й за призив към населението за участие в неразрешена проява.

Съдиите на Съда в Страсбург са преценили, че Русия е нарушила и в двата случая няколко разпоредби на Европейската конвенция за правата на човека, по-специално отнасящи се до свободата на изразяване и свободата на събранията.

В двата случая съдиите от ЕСПЧ са подчертали, че публикациите в интернет са в сферата на общ интерес за ищците и не призовават нито към насилие, нито към нарушаване на обществения ред. Съдът постанови, че нищо не може да оправдае нарушаването на свободата на изразяване на двамата тъжители, посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Виж, при т.н. Арабска пролет беше точно обратното.Активисти насъскваха тълпите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Achtung
преди 4 години
След първия протест в Габрово, първо ФБ пък после и целия интернет в града беше спрян на следващата вечер за няколко часа, дали пък целта не беше същата да спрат организирането и провеждането на граждански протест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
Интересно, а за нашите медии кога ще кажат нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 12
majnata
преди 4 години
ЕСПЧ мое само да извърти един масур на Русия , а па "съдиите" от Страсбург да го дуват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
"Аз мислех, че демокрацията е власт на народа,но другарят Рузвелт находчиво ми обясни,че това е власт на американският народ." Й. В. Сталин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Това означава ли, че моите права са нарушени - след като за трети път съм бамнат в Букчето, само защото наричам нещата с истинските им имена? Или гарантираната УЖ свобода на словото важи избирателно? Мога ли с помощта на тоя т.нар. "съд" да осъдя Момчето с ръбестата глава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още