IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 май

08:15 | 01.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Всяка трета къща за гости нередовна, ще връщат парите изцяло

Тотална проверка на всичките 746 къщи за гости, правени с финансиране от еврофондовете в периода 2007-2013 г., започват МВР, НАП и Държавен фонд “Земеделие”.

Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов след заседанието на правителството днес. Проверката е по нареждане на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, обясни Маринов.

Главният прокурор поиска проверката още преди великденските празници заради многото сигнали, че къщи за гости, финансирани от еврофондовете, не работят като туристически обекти, а реално са частни домове.

Според условията на програмата за развитие на селските райони, която финансира къщите за гости, поне 5 години след построяването им те трябва да посрещат туристи.

Борисов: Газ на ниска цена от САЩ срещу бази

Евтин газ очаква премиерът Бойко Борисов от САЩ. Това заяви той в понеделник след среща с Том Пайл от Института за енергийни изследвания във Вашингтон, представен и като съветник на американския президент Доналд Тръмп.

“Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията от цената на газа. Говорихме как можем през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по държавни дотации, които дават САЩ за износа на газ. В начало на разговора сме”, уточни Борисов.

Осигуриха 102 000 лв. за археологически обекти по трасето на АМ Русе - В. Търново

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за издирването на археологически обекти по трасето на бъдещата автомагистрала Русе – Велико Търново. Осигурените средства са 102 000 лв. без ДДС. Срокът за извършване на археологическите проучвания е 35 календарни дни.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 3 юни т. г.

Издирването на археологически обекти е начален етап от археологическото проучване, в който чрез теренни проучвания се разпознават археологическите ценности. В процеса на издирването им задължително се документират всички археологически обекти, структури и следи от древността, независимо от техния вид и хронология.

В. Монитор

За първи път: Данъчните декларации онлайн повече от хартиените

Повече от половината данъчни декларации за доходите на физическите лица са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на Националната приходна агенция (НАП) или електронен подпис, като 2019 е първата година, в която електронните формуляри са повече от хартиените, съобщиха от приходното ведомство.

Данъчната кампания е приключила успешно, констатират данъчните. Над половин милион данъчни декларации от граждани са подадени към края на работния ден на 30 април, сочат данните на НАП. Електронната система за деклариране на доходите ще продължи да функционира до полунощ.

Оставка заради къща за гости на зам.-директора на ДФ „Земеделие“

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова.

Причината е информация, че телефонът й е обявен в сайт за резервации (www.hoteliinfo.com) на къща за гости „Тара“ в с. Юндола. И не само там. Предстои да бъде извършена проверка. Иванка Багдатова-Мизова подаде своята оставка и тя ще бъде приета.

В. Труд

Депозитите нарастват с 1,8 млрд. лв

Най-много средства през първото тримесечие са спестили домакинствата, докато  парите на бизнеса в банките остават почти без промяна, показват данните на БНБ.

Печалбата на банките за първото тримесечие на 2019 г. възлиза на рекордните 309 млн. лв., обявиха от БНБ.

Собственият капитал в баланса на банковата система е 14,2 млрд. лв., или с 303 млн. лв. (+2,2%) повече отколкото в края на 2018 г. Този ръст се дължи основно на печалбата.

Към 31 март нивата на показателите за възвръщаемост на активите и за възвръщаемост на капитала са съответно 1,14% и 8,73%.

Брутният кредитен портфейл на банките в края на март е в размер на 61,8 млрд. лв., нараствайки през тримесечието с 856 млн. лв. (1,4%). Увеличение има както в кредитирането на предприятията – с 505 млн. лв. (+1,4%), така и в отпуснатите заеми за домакинствата – с 346 млн. лв. (+1,6%).

Роботи идват в София през май

Роботи, киберобувки, летящ ховърборд, умни очила, дронове – това са само част от технологичните иновации, които ще превземат НДК на 14 и 15 май, когато над 10 хил. посетители от 115 държави ще посетят Webit.Festival Europe – най-голямото събитие за дигитални технологии, иновации и предприемачество в Европа.

Очаква се най-модерните роботи да дебютират на фестивала. Основателите на калифорнийската компанията FlytCycle летят доста по-ниско – до два-три метра и са изцяло електрически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още