IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея зае първо място по инвестиции в иновации като дял от БВП

На второ място се нарежда Израел, а на трето - Швейцария, следвана от Швеция, Япония и Австрия

09:21 | 01.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Южна Корея е на първо място в света по инвестиции в нови разработки и изследвания като дял от брутния вътрешен продукт (БВП). Това съобщи министерството на науката, информационните и комуникационни технологии и научното планиране въз основа на анализ на данни за 2017 година.

По данни на ведомството показателят за интензивност на научно-изследователските и опитно-конструктивните дейности в страната е 4,55%. След Южна Корея в списъка се нарежда Израел (4,54%). През 2000 година този показател за Южна Корея бе 2,18%, а за Израел – 3,94%, информира ТАСС.

Средната стойност на показателя за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е 2,37% или малко по-висок от 2016 година. Това се обяснява с увеличаването в този сектор на инвестициите в Южна Корея, САЩ и Япония, допълва БТА. На трето място в тази класация е Швейцария, следвана от Швеция, Япония, Австрия, Дания, Германия, САЩ и Финландия. 

Припомняме, че в началото на април Южна Корея се превърна и в една от първите страни, които пуснаха за масово ползване петото поколение мрежови услуги (5G). Азиатската страна може да се похвали с едно от челните места по навлизане на смартфоните в света, ето защо тя се конкурира с Китай, САЩ и Япония за пускането на 5G, като се надява, че технологията ще доведе до пробив в области като умните градове и автономните коли. Освен това ще насърчи икономическия растеж на страната, който удари шестгодишно дъно през 2018 г. Южнокорейските телекоми похарчиха милиарди за маркетингови кампании за 5G. 

Въпреки това охлаждането на технологичния цикъл ще засегне икономическия растеж на Азия чрез по-слаб износ и по-малки капиталови инвестиции, а най-голям удар ще понесе Южна Корея, твърдят икономистите от Goldman Sachs, цитирани от Bloomberg.

Износът на чипове от региона скочи с 16,6% на годишна база от началото на 2018 г. до края на ноември, което е малко над една трета от основния ръст на износа.

Въпреки че анализаторите от Goldman очакват технологичният спад да не бъде толкова лош, със скромни понижения на цените, но също така виждат риск той да бъде по-лош от очакваното, защото потребителите може да забавят покупките си, след като цените започнат да падат.

Най-уязвима ще бъде Южна Корея, където износът на чипове представлява 92% от ръста на износа. Малайзия и Тайван се нареждат след нея по уязвимост.

Goldman очаква износът на чипове от Южна Корея да отслабне и да спадне със 7 на сто на годишна база през втората половина на 2019 г. – най-слабото ниво от световната финансова криза. Същевременно глобалните предизвикателства, които ще намалят излишъка по текущата сметка на страната с 10 млрд. долара до около 60 млрд. долара, или 3,7% от БВП, а това е най-слабото ниво от седем години, допълват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
Израел на второ място! Страна, създадена преди 70 години, непрекъсната нападана физически, атакувана в пресата, мразена от много хора, ООН има повече резолюции срещу Израел отколкото срещу всички кръвожадни диктатори по света. Там има нещо повече от икономика, история и култура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още