IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Вашингтон се обвиняват взаимно в намеса във Венецуела

САЩ и Русия си размениха остри думи по време на телефонен разговор между Сергей Лавров и Майк Помпейо

22:57 | 01.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в телефонен разговор с американския държавен секретар Майк Помпейо, че е недопустимо САЩ да се намесват във вътрешните работи на Венецуела, съобщава ТАСС. 

Помпейо каза на своя колега, че намесата на Русия и Куба във Венецуела има дестабилизиращ ефект върху самата Венецуела и върху двустранните отношения Вашингтон-Москва.

„В центъра на вниманието е ситуацията във Венецуела, където вчера опозицията, с явната подкрепа на САЩ, направи опит да завземе властта“, се казва в комюнике на руското външно министерство.

В него се посочва, че от руска страна е било подчертано, че вмешателството на Вашингтон във вътрешните дела на суверенна държава и заплахите по адрес на нейното ръководство са „грубо нарушение на международното право“.

"Деструктивните външни действия, най-вече силовите, нямат нищо общо с демократичния процес", се казва още в текста.

Телефонният разговор се състоя по инициатива на американската страна.

Investor припомня, че във вторник самопровъзгласилият се венецуелски временен президент Хуан Гуайдо заяви, че възнамерява да свали от властта социалистическия лидер Николас Мадуро с помощта на военните.

Правителство на президента Мадуро обаче пояснява, че само малка група войници са се присъединили към Гуайдо.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още