IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли Африка новият Китай?

Производството, водено от износа, ще бъде ключът към успеха на континента, убеден е Базил Ел-Бас от Carbon Holdings

15:01 | 05.05.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Смела прогноза прави Базил Ел-Бас, председател и главен изпълнителен директор на Carbon Holdings, в свой материал за Financial Times.

Според него в рамките на 50 години надписът "Made in Africa" ще стане толкова вездесъщ като “Made in China”, което днес виждаме на толкова много стоки в Европа. Всъщност, той отива още по-далеч: африканските продукти ще изместят много неща, които са произвеждани от китайски компании.

Вярно е, че това изглежда малко вероятен сценарий, когато много европейци ще се затруднят да намерят у дома си продукт “Made in Africa”, освен може би диамантите в своята кутия за бижута, кутия с кенийско кафе или бутилка южноафриканско Каберне. Но Африка със своята история на индустриалното развитие е на ръба на реалния и драматичен икономически растеж.

Вече е постигнат голям напредък. През последните 15 години повечето африкански държави се радват на устойчив икономически растеж, в някои случаи на годишни темпове над 5%, подкрепяни от растящите цени на суровините, бюджетните излишъци, чуждестранните инвестиции и по-малкото конфликти. Секторът на услугите процъфтява в целия континент, докато бумът в телекомуникациите - задвижван от използването на мобилни телефони, в регион, където фиксираните линии са малко, и навлизането на интернет - също играе роля, както и динамичният сектор на финансовите услуги.

И все пак 28 от най-бедните страни в света са в Африка. Половината от хората живеят в бедност, без достъп до основни човешки права, като храна, чиста вода и жилища, а двама от всеки петима са неграмотни. Икономическият растеж, макар и бърз, идва от ниска база: брутният вътрешен продукт на глава от населението е само 1 770 долара, около една четвърт от този в Азия. За България той е 8 064 долара за 2017 г. по данни на МВФ.

Устойчивата трансформация изисква радикално нов подход. И не икономика, основана на услугите, ще изтръгне половин милиард души от бедността и ще създаде 100 милиона работни места, а индустрията. Производството, водено от износа, ще бъде ключът към успеха на Африка, точно както трансформира съдбата на азиатските страни, особено Китай, през последните десетилетия.

Днес производственият сектор допринася само за 9% за брутния вътрешен продукт на Африка срещу 17% за селскостопанския сектор. Той също така представлява по-малко от 2% от световното производство, което предполага огромни възможности за подобрение.

Африканският съюз постави производствения сектор в центъра на своята „Програма 2063“, стратегическа рамка за социално-икономическата трансформация на континента през следващите 50 години, която има съгласието и пълната подкрепа от всички 55 страни. Това е програма, която според собствените си думи, е продиктувана от „гласовете на африканските народи, които показват такава Африка, каквато искат“.

По подобен начин стартирането на Африканската зона за свободна търговия в Африка през миналата година предвижда единен пазар на стоки и услуги. Тя позволява на африканските дружества да навлизат на нови пазари, разширявайки своите клиентски бази и потенциално продуктови гами. Мнозина прогнозират, че тя също така ще послужи като стимул за инвестиции в така необходимата трансгранична инфраструктура, създаването на заетост и развитието на местния опит в инженерните проекти.

Перспективата за по-големи пазари ще стимулира инвестициите. Но африканските правителства трябва да изпълнят своята роля: необходими са нови политики, за да се подпомогне изграждането на капацитета на местните фирми и да се насърчат индустриалните клъстери. (Например азиатските правителства предлагат данъчни облекчения, субсидии и договори за поръчки за най-ефективните фирми).

Днес голяма част от промишлеността на Африка се фокусира върху асемблирането с ниска добавена стойност, тъй като необходимите суровини не се произвеждат или се предлагат на местно ниво. Carbon Holdings, базирана в Египет компания за нефтохимически продукти, в момента финализира финансирането на завод за нефтохимически продукти на стойност 11 млрд. долара в икономическата зона на Суец. Той ще бъде най-големият завод в Африка, който има потенциал да създаде хиляди преки и непреки работни места и ще спомогне за удвояване на египетския износ в рамките на една година след пускането си.

За първи път Египет ще има поле за основните си индустрии, като пластмаса, опаковки, строителни материали и автомобилни части, което позволява производство, а не асемблиране на местно ниво. Това ще направи страната по-привлекателна за отвъдморските производители, желаещи да избегнат скъпи вносни мита, които могат да произвеждат толкова разнообразни продукти, като допълнително увеличават заетостта.

Подобни проекти, като този завод в Суец, финансирани отчасти от институции за развитие, като Африканската финансова корпорация, заедно с водещи експортни кредитни агенции, като Euler Hermes в Германия и UK Export Finance, могат да помогнат на производствения сектор на Африка да изпълни истинския си потенциал. Африканските правителства трябва да създадат икономически зони, за да насърчат глобалните играчи да навлязат на пазара.

Това няма да се случи от днес за утре, но започва в момент, когато търговските напрежения между САЩ и Китай оказват влияние върху фабричното производство. Китай също желае да намали зависимостта си от експортните пазари и се стреми да засили вътрешното търсене. В Азия заплатите нарастват, тъй като работниците търсят по-добри възнаграждения: коригираната с инфлацията реална заплата е нараснала с 2,8% през миналата година, в сравнение с едва 1,5% в световен мащаб. Това налива вода в мелниците на Африка, тъй като до 2050 г. континентът ще има по-голяма и по-млада работна сила от Китай или Индия.

Но най-голямото предимство на континента - и причината, поради която авторът е убеден, че с развит производствен сектор “Made in Africa” ще стене масов слоган, е, че континентът е само на 15 дни от Европа по море. В същото време доставките по море от Китай често траят повече от 50 дни, така че Китай от самото начало ще бъде в неблагоприятно положение. Време е за Африка да започне да търгува, заключава Ел-Бас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
ше станат неггрите кат чайниците найш га ? - ми нивга - ей Импето го споменава неккъв дет доказал, че печчките са по-прости като раса, че и нобелова награда получил за тва .... Чайниците немат спиране батко, да не сте ги прайли толкоз мощни те не са иддиоти кат нас да си разфасоват фабриките и да врякат че "Времето е техно и 45г. стигали" айде юруш на демокрацията ... там Сороспиите не виреят, шоковата терапия на Милтън също нема да стане, НПОта не виреят и западна пропаганда тоже не вирее ... С две думи бриккетите немат никкъв шанс ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Не е ли абсурдно: хем ме изкарваш "расист", хем цитираш "расистките" проучвания на проф. Уотсън - на когато отнеха всичките отличия, нищо, че е един от най-великите учени на последните няколко десетилетия, защото имаше наглостта да публикува една НАУЧНА ИСТИНА - без да раздава някакви присъди от нейна гледна точка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Що за глупости говорите всички? Толерастията тотално ви е промила тимбериците - все едно някой е сипал английска сол вътре. Откога фактите станаха расистки? И защо реши, че аз не искам чeрните хора да са добре в Негрия? Напротив - ТОЧНО ТОВА ИСКАМ !!! Но докато лежат под баобабите, правейки същевременно по десетина обречени на глад деца, просто няма как да дръпнат нагоре. Иначе вярно е, че IQ е относително и не дава точни резултати, да не говорим, че съм поддръжник на хипотезата на Гарднър за множествената интелигентност.Просто говоря какви са РЕАЛНОСТИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Очевидно IQ теста е крайно неточен и резултатите се влияят от много фактори несвързани с интелигентността - културна среда, образование, мотивация и т.н. Впрочем, ако се прави класация според расата, в САЩ най-високо IQ имат евpeите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
И аз си помислих да му обясня, че не може да караш хора които и още по-трудно пишат да решават тестове за интелигентност и те да са сравними с тези на средно образованите хора. При едно проучване в Индия излезна резултат 60%, който говори за явна мало.умност, а в действителност не е така. Най-високо IQ имат китайци, японци и корейци - около 107 средно. Според мен има две възможности да се обясни този факт. Първата е че просто са свикнали с йероглифите и по-добре се справят с тестовете. Втората възможност е че поради сложността на писмената си система(50 000 знака), образованите хора са били много по-добре платени отколкото в Европа. Поради по-добрите условия на живот техните потомци са оцелявали по-често и са предавали качествата си. Това са си мои хипотези и не се наемам да твърдя, че са достоверни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
red6
преди 4 години
Ами то и за Китай като цяло му е дерт. Иначе явно не му стига акъла и за друго - не иска тук мигранти от Африка, ама и не иска и там да са ОК. Явно му е малко пилешкото мозъче, че не му стига да стопли простия факт - докато там не стане поносимо за живеене, те ще продължават да идват насам.П.с. ако има разлика между средното IQ то е поради една проста причина - образование. Мозъка е много подобен на мускулите в едно отношение - не го ли тренираш подходящо -> не става по-силен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Мисля че Индия ще е новия Китай. Тя демонстрира добър растеж през последните години(около 7%), а такъв се и очаква. Вярно че имат кастов проблем, но се надявам да е решим. PS Императоре не ти завиждам! Трябва да избираш между Индия и Африка, коя да е следващия Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Пълна смешка - какво точно произвежда Африка, освен мигри? Що за сравнение - между страна с 10 000 години цивилизация и 5000 години държавност и континент, дето е още в каменната ера, а в огромна част от него IQ-то на хората е средно около 70? И преди модераторчетата да ме бамнете - потърсете данни из Нетът - има достатъчно - на базата на милиони и милиони и милиони направени тестове - нищо против хората в Негрия, но това са фактите. Дори в по-читавите държави като цяло е така, там поне си изкарват прехраната, но само толкова - както разказваше Пи Джей - какво му казал някакъв танзанийски правителствен служител: "Имаме все пак фермери, произвеждат различни неща. - И после какво? - Ми после ги изяждат..."Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още