IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Възходящата тенденция при петролните цени ще се задържи

Пазарни анализатори предвиждат цените на петролните пазари да продължат да се покачват до края на 2019 г.

14:17 | 04.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономисти обявиха прогнозата си за американския лек суров петрол, чиято средна цена според тях ще се повиши до 60,23 долара за барел през 2019 г. спрямо предходното предположение от 58,92 долара за барел през март, съобщава Oilprice. 

В проучването на Ройтерс са взели участие 31 експерта, които очакват, че петролните цени ще задържат своята възходяща тенденция през останалата част на годината, тъй като производството на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) беше ограничено, а краят на периода на облекчения на купувачите на ирански петрол се очаква допълнително да затегне пазарите.

Относно Брент икономистите предвиждат средна цена от 68,57 долара за барел през годината, което е повече от мартенската прогноза от 67,12 долара за барел.

Мнозинството от анкетираните анализатори очакват съкращенията на ОПЕК да продължат до края на 2019 г., дори и при положение, че се наложи повишаване на производството, което да компенсира слабия добив от Иран и Венецуела.

В същото време ръководителят на отдела за стокови проучвания към LBBW Франк Шаленбергер заяви пред Ройтерс, че решението на САЩ да прекрати гратисния период за купувачите на ирански петрол е равно на изтриването на 0,5 до 1 млн. барела петрол дневно от пазара.

iran iran

От началото на тази година петролните цени се повишиха с 40% на фона на съкращенията на ОПЕК и други страни, добиващи петрол.

ОПЕК vs. американската шистова индустрия

Съществува възможност цените да продължат да се покачват, ако ОПЕК не успее да компенсира спада на добива, а същевременно удължи процеса на съкращения.

От друга страна страни като САЩ биха се възползвали от недостига на пазарите.

Вашингтон продължава да притиска ОПЕК да увеличи производството, за да компенсира спадовете от Иран и Венецуела, като в същото време стимулира и собствения си добив.

Керълайн Бейн, анализатори в Capital Economics, смята, че елиминирането на логистичните проблеми и прекратяването на растежа на цените ще окуражи още повече американската шистова индустрия.

Според Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) американския петролен добив от 7 основни шистови района се очаква да нарасне до 8,46 млн. барела дневно през май. Това ще доведе до спад в цените, като се очаква Брент да поевтинее до около 69 долара за барел до края на годината. 

Производството на петрол в САЩ се е удвоило през последните пет години и ако тази тенденция се запази е много вероятно шистовото гориво да наводни пазарите.

Законът срещу картелите за производство и износ на петрол (NOPEC), който САЩ може скоро да одобрят, ще внесе допълнителна доза напрежение между американската петролна индустрия и страните от ОПЕК, като в същото време ще даде сила на Вашингтон да влияе върху петролните цени.

Хедж фондовете

През последните 10 седмици хедж фондовете трескаво събират фючърсни контракти, разчитайки на фактори като удължаването на периода на съкращение на ОПЕК, допълнителното влошаване на добива в Либия и Венецуела и забавянето на световния растеж при търсенето на петрол.

Въпреки че тези фактори остават валидни засега, нетните дълги позиции при West Texas Intermediate и Брент изглеждат прекалено бичи, като по този начин се увеличава рискът от срив, ако цените на петрола започнат да се понижават или някои мениджъри на хедж фондове започнат да печелят.

Според пазарния анализатор Джон Кемп дългите позиции при WTI и Брент, държани от хедж фондове и други парични мениджъри, са надхвърлили късите позиции при съотношение 11:1.

Последния път, когато се наблюдаваше такава бича тенденция, беше през октомври 2018 г., когато цените започнаха да се сриват с 40% до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още