IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският газ на спасението залива Европа

САЩ засилват своите доставки към страните от ЕС с идеята да блокират завършването на "Северен поток 2"

13:47 | 02.05.19 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря с енергийния министър Рик Пери. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря с енергийния министър Рик Пери. Снимка: Ройтерс

Енергийният министър на САЩ Рик Пери ще подпише два договора за внос на втечнен природен газ (LNG) в Брюксел в четвъртък, като по този начин доставките на американското синьо гориво за Европа ще се удвоят до 112 млрд. куб.м годишно, съобщава Euractiv. 

75 години след освобождението на Европа от окупацията на нацистка Германия „САЩ отново предоставят форма на свобода за Стария континент“, посочва Пери, като добавя: „Но вместо млади американски войници, това освобождение ще бъде под формата на втечнен природен газ“.

По неговите думи това е възможност за Европа да се разграничи от руския газ, който, според американския президент Доналд Тръмп, е успял да постави на колене някои от най-силните европейски икономики.

„Това ще бъде голяма сделка“, подчертава още Пери.

Договорите за допълнителни доставки на LNG са естествено продължение на преговорите от миналата година, между Тръмп и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, по време на които двете страни се споразумяха именно за това – увеличаване на вноса на американски газ за Европа.

„Европейският съюз (ЕС) желае да внася повече втечнен газ от САЩ, за да диверсифицира своите енергийни доставки“, посочва още Пери пред журналисти.

Изминали са само няколко години, откакто САЩ започнаха да добиват такъв газ, като в момента Япония е най-сериозният купувач на горивото.

„Очакваме приблизително 8 млрд. куб.м годишно допълнителни доставки на газ за Европа през следващите 12 месеца“, споделя Стивън Уинбърг, асистент на Пери по отношение на изкопаемите горива.

По неговите думи през 2020 г. САЩ ще увеличат своят износен капацитет от 50 млрд. куб.м до 112 млрд. куб.м годишно.

LNG е значително по-скъп от природния газ, който се транспортира чрез газопроводите на Русия и Норвегия, които в момента са основните два снабдителя на този ресурс за Европа.

Но някои страни в ЕС, като Полша и държавите от Прибалтика, са готови да плаща повече с идеята да избегнат енергийното влияние на Русия.

България, която в момента е 100% зависима от руския газ, също възнамерява да внася LNG от САЩ, ако цената е конкурентна.

Но Пери отхвърли всякакви предположение относно намесата на американското правителство в ценообразуването, заявявайки, че зависи от това зависи от всички участници в сделката.

Северен поток 2“

Според Пери увеличаването на вноса на американски LNG към Европа ще подкопае значението на руския газопровод „Северен поток 2“, който минава по дъното на Балтийско море и ще доставя газ до Германия.

„Това го („Северен поток 2“) икономически неосъществим“, заяви енергийният министър на САЩ.

Според него Русия би затегнала кранчето на природния газ, ако Европа не отговори на нейните интереси.

Той припомни спора между Киев и Москва през 2006-7 г., когато Русия спря преноса на газ по газопровода, минаващ през Украйна към Централна Европа.

САЩ заплашиха да наложат санкции на всички европейски компании, които работят съвместно с руснаците по завършването на проекта „Северен поток 2“, като наказателните мерки „остават на масата“, предупреди още Пери.

По неговите думи налагането на такива санкции зависи от президента на САЩ Доналд Тръмп, който ще реши дали да ги използва или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 7 rate down comment 7
Pyramid
преди 4 години
Ами не точно. Трети в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 5
doba
преди 4 години
zelka007,Стига с тия въглеводороди.Опъвай перки и фотоволтаици и 'дави' света в енергия!Безкрай и без пари!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 19 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 4 години
Днес един зевзек в руските сайтове пише, че "русия е тръгнала по верния път на Мадуризация". Аз също съм на мнение, че путин ще Мадуризира русия успешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
А ти знаеш ли колко са китайските шистови запаси? Пише се, че са по-големи от руските. Имат и добив, но не желаят да прилагат технологията на хидравличния удар. Разработили са технология на електрически удар. Дали е вярно и най-вече ефективно не знам, казвам ти това което излиза в СМИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Допуснал съм грешка, като написах че Газпром търси от България 100 000 000 долара. Истината е че искат 100 000 000 евро. Още веднъж се извинявам за лапсуса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
защо е хубаво да има американски втечнен газ в европа ? ами да си припомним няколко факти :))) ... :https://***.bg/***/biznes/miler-gazyt-ot-gazprom-za-evropa-nadhvyrlq-5001000-kub.-m-292515и от руската преса :))) ... : В такой ситуации Газпром оказался в ножницах. Экспорт растет, но при низких ценах, что влияет на доходы компании. В 2012 году российский холдинг продал в дальнее зарубежье 138,8 млрд кубометров по средней цене в $ 385 и выручка компании от экспорта составила $ 53,4 млрд. В этом году компания планирует продать уже 190 млрд кубометров. Однако при заявленной максимальной цене в $ 190 получится не более $ 36 млрд.Эксперты считают, что Газпрому и России придется привыкать жить при низких ценах на газ. Во-первых, предложение превышает и будет превышать спрос. Во-вторых, повышение цен может привести к тому, что ускорится экспансия альтернативной энергетики и усилится конкуренция трубопроводного газа с СПГ.В любом случае, аналитики уже не ждут высоких цен на газ и тучных для Газпрома времен. Цены на газ в $ 400
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 25 rate down comment 21
fon
преди 4 години
Е то и тебе да те пуснат Калифорния и ти в кола ще живееш. Това е държавата на възможностите. Всеки живее според възможностите си. Важното е, че издухаха по производство Русия и на газ и на на нефт и смъкнаха цените им 2-3 пъти на което искрено се радвам. Скоро това отвратително изнудване на България от Русия ще е остане в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
michaelis12,Джипси-то под тебе треа а е от маалътъ,умственият (по 1 изречение) и материален недоимък му е природа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 20 rate down comment 10
michaelis12
преди 4 години
ми единия каа ..." Хуу че иам поне някаква раота, че ако треа и кучешки лаййна ше ям заради децата не ме интересува, защото повечето нямат работа"-------------------------и тоя живее в неква каравана навънка ... ние с наща мизерия сме на светлинни години от "най-голямата" икономика в света ?! ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 20
Имхотеп
преди 4 години
Михаелис, а бояришник пийват ли?Ха-ха-ха-хаааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още