IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският газ на спасението залива Европа

САЩ засилват своите доставки към страните от ЕС с идеята да блокират завършването на "Северен поток 2"

13:47 | 02.05.19 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря с енергийния министър Рик Пери. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря с енергийния министър Рик Пери. Снимка: Ройтерс

Енергийният министър на САЩ Рик Пери ще подпише два договора за внос на втечнен природен газ (LNG) в Брюксел в четвъртък, като по този начин доставките на американското синьо гориво за Европа ще се удвоят до 112 млрд. куб.м годишно, съобщава Euractiv. 

75 години след освобождението на Европа от окупацията на нацистка Германия „САЩ отново предоставят форма на свобода за Стария континент“, посочва Пери, като добавя: „Но вместо млади американски войници, това освобождение ще бъде под формата на втечнен природен газ“.

По неговите думи това е възможност за Европа да се разграничи от руския газ, който, според американския президент Доналд Тръмп, е успял да постави на колене някои от най-силните европейски икономики.

„Това ще бъде голяма сделка“, подчертава още Пери.

Договорите за допълнителни доставки на LNG са естествено продължение на преговорите от миналата година, между Тръмп и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, по време на които двете страни се споразумяха именно за това – увеличаване на вноса на американски газ за Европа.

„Европейският съюз (ЕС) желае да внася повече втечнен газ от САЩ, за да диверсифицира своите енергийни доставки“, посочва още Пери пред журналисти.

Изминали са само няколко години, откакто САЩ започнаха да добиват такъв газ, като в момента Япония е най-сериозният купувач на горивото.

„Очакваме приблизително 8 млрд. куб.м годишно допълнителни доставки на газ за Европа през следващите 12 месеца“, споделя Стивън Уинбърг, асистент на Пери по отношение на изкопаемите горива.

По неговите думи през 2020 г. САЩ ще увеличат своят износен капацитет от 50 млрд. куб.м до 112 млрд. куб.м годишно.

LNG е значително по-скъп от природния газ, който се транспортира чрез газопроводите на Русия и Норвегия, които в момента са основните два снабдителя на този ресурс за Европа.

Но някои страни в ЕС, като Полша и държавите от Прибалтика, са готови да плаща повече с идеята да избегнат енергийното влияние на Русия.

България, която в момента е 100% зависима от руския газ, също възнамерява да внася LNG от САЩ, ако цената е конкурентна.

Но Пери отхвърли всякакви предположение относно намесата на американското правителство в ценообразуването, заявявайки, че зависи от това зависи от всички участници в сделката.

Северен поток 2“

Според Пери увеличаването на вноса на американски LNG към Европа ще подкопае значението на руския газопровод „Северен поток 2“, който минава по дъното на Балтийско море и ще доставя газ до Германия.

„Това го („Северен поток 2“) икономически неосъществим“, заяви енергийният министър на САЩ.

Според него Русия би затегнала кранчето на природния газ, ако Европа не отговори на нейните интереси.

Той припомни спора между Киев и Москва през 2006-7 г., когато Русия спря преноса на газ по газопровода, минаващ през Украйна към Централна Европа.

САЩ заплашиха да наложат санкции на всички европейски компании, които работят съвместно с руснаците по завършването на проекта „Северен поток 2“, като наказателните мерки „остават на масата“, предупреди още Пери.

По неговите думи налагането на такива санкции зависи от президента на САЩ Доналд Тръмп, който ще реши дали да ги използва или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 22 rate down comment 14
michaelis12
преди 4 години
горките нещастттници, те не могат собствените си хора да спасят, нас тръгнали да "спасяват" скапанняците му ньедни ... тоз тъппия преписвач драска там .... Преписвачев хои помогни на Ембъра дай и некоя панелка на ваще от Комунизма да не живеят жителите на Империята в колата на плажа ве ...." .... Здравейте аз съм Ембър и съм на 21 иам две дъщери ние сме от Калифорния Сан Диего и от 4 месеца живеем в колата ..."die story - Broken Dreams - Amerikas Mittelschicht kaempft ums Ueberleben - WDR Sendunghttps://***.youtube.com/watch?v=stvwDuu8JvY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 6
fon
преди 4 години
Снимката я взех от един за да не ме трият много. Тук почти не се случва, ама във форума все се оказва, че съм казал нещо накриво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Инвестор, американската газ я обсъдихме. Сега да ни запознаеш с искането на Газром, нашата страна да им върне 100 000 000$ за Южен поток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Може да е малко грубо, но като ти гледам снимката не мога да не ти споделя - остарял си друже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 22
fon
преди 4 години
Ниските цени и нефт в света в момента се дължат единствено на САЩ. Не виждам дори как това може да се обсъжда от нормални хора. Русия вече не може да вдига цените си нито с монопол, нито с финансиране на ***, дезинформация и политици които да я подкрепят, тъй като и това струва много пари и съвсем ще и се срути печалбата й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 16
Pyramid
преди 4 години
Стоене, знаеш лиразликата между рашки и американски шистови ресурси? 3:1 за рашките. Веднъж да наемат. А, по темата, се работи. вЕрвай ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 7
Pyramid
преди 4 години
Прочее, ако Германия е (и що дане е?) Сериозен пазарен конкурент на янките, с тпзи си напън, не толкова Раша ще сгърбят, колкото евтина газ на Немачко ще гарантират, да бие Немция американски кратуни. Казва му се икономически БУМЕРАНГ. Да продължават. Ама после, да не реват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 28
Стоян Петров
преди 4 години
Момче тръбната газ е толкова скъпа, колкото и се позволи. По някое време за България беше 500$, а за Германия 330. Но запомни ми думите, че ще се получи като при нефта. LNG-то ще лимитира цената и до примерно 220-230$ за 1000 куб метра. Основна заслуга за сравнително ниските цени на нефта са шистовите компании в САЩ. Основна заслуга за предвидимите и немонополни цени на газта, ще станат компаниите износителки от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 40 rate down comment 10
Pyramid
преди 4 години
Именно. Щатите, колкото и да тръбят за свободен пазар, именно него избягват. Санкциите са метод за силов контрол над непослушните клиенти, които, ценят повече СВОЯ,а не американския интетес. Свободен пазар ли? Басни за наивници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
Не харесвам американците(руснаците презирам), но щом кремълските компрадори надават такъв вой, чичо Сам може да се е наели да свърши нещо полезно. Когато България и Австрия се чешеха по главите, вместо да придвижат приемането на газовите директиви защото кукловода им е в Кремъл, вие си мълчахте. Трябваше Румъния да го направи и сега се присмивате ехидно, ама то много късно. Някой ще се наеми и ще ви докаже, че по-добре късно отколкото никога. Стойте и гледайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още