IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавария подкрепя членството на България в Шенген

Страната ни е най-дисциплинираният член на ЕС, заяви Бойков Борисов

13:05 | 02.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Бавария подкрепя членството на България в Шенген. Това заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер след кръглата маса на тема сигурност, организирана от МВР и фондация "Ханс Зайдел", съобщава БНТ. Според българския премиер Бойко Борисов страната ни е най-дисциплинираният член на ЕС, с перфектни макроикономически показатели и 100% решен миграционен риск.

Политическата воля на правителствата, споразуменията с трети страни и помощта, която Европейската комисия е оказала със 150 млн. евро, отпуснати за охраната на европейската граница, са трите мерки, които дават 100-процентов резултат за сигурността на външните граници, каза още Борисов. 

По думите му споразумението с Турция работи изключително добре на българо-турската граница. Борисов бе категоричен, че България е приложила успешно тези три мерки и това гарантира сигурността на границите й.

На границата с Гърция България има съществени проблеми, изтъкна Борисов. На тази граница няма заграждения като шенгенска граница. Освен това тя е дълга около 800 км. и трудно се охранява, посочи премиерът. "Там в момента помагаме на граничните си служби с армия", добави Борисов.

Премиерът изтъкна, че България има и съвременен флот, който охранява на сто процента акваторията на Черно море. Той бе категоричен, че правораздавателните органи работят много успешно и добави, че за 2018 г, са осъдени 133 лица за каналджийство у нас, а през първите три месеца на тази година те са 30 души. 5492 лица от почти 7000 са се завърнали самостоятелно в Турция от границата ни, отбеляза Борисов.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер заяви още, че България трябва да получи повече подкрепа от Брюксел за защита на границата, която осъществява. "България е надежден и сигурен партньор, тя има огромен принос за защитата на външната граница на ЕС", добави той. По думите му е много важно страната ни да получи признание и на европейско ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още