IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo отчита леко подобрение на икономическия климат за еврозоната

Очакванията са се увеличили най-забележимо във Франция, Белгия и Гърция, но също така и за Германия, Италия и Испания

15:10 | 02.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическият климат в еврозоната се възстановява до известна степен. Индикаторът на германския институт Ifo за второто тримесечие се е повишил от -11,1 до -6,3 пункта. По-малко песимистичните очаквания са решаващи за подобряването. Обратно, оценката на сегашната ситуация отново се е влошила. Експертите очакват ръст от 1,3% за текущата година.

Икономистите интервюират веднъж през тримесечието 410 икономически експерти, които оценяват развитието през следващите шест месеца.  ИФО ИФО

Перспективите за следващата половин година се подобряват в много страни от еврозоната. Очакванията са се увеличили най-забележимо във Франция, Белгия и Гърция, но също така се повишават рязко в Германия, Италия и Испания. Допълнително влошаване на икономическите перспективи се съобщава за Ирландия, Холандия и Португалия.

Експертите оценяват сегашното положение по-малко положително в повечето страни, с изключение на Франция, Испания и Литва. Силно в посока надолу те преразглеждат оценките си за Германия, Австрия и Италия.

Икономическите експерти са по-малко песимистични относно бъдещите инвестиции, частното потребление и износа. Те очакват малко по-ниска инфлация от 1,5% за текущата година. Освен това значително по-малко експерти прогнозират увеличение на краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти. Недостигът на добре обучени специалисти пък е най-често споменаваният проблем за икономиката.

От 1989 г. институтът Ifo провежда тримесечно проучване в много страни за развитието на бизнес цикъла и други икономически фактори в страните, в които се намират експертите. Това позволява бърза и актуална оценка на преобладаващата икономическа ситуация по света. Пълният доклад ще бъде публикуван на 8 май 2019 г. Резултатите за еврозоната за второто тримесечие на 2019 г., които се публикуват предварително, се основават на отговорите на 410 икономически експерта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още