IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Мюнхен - най-застрашен от балон в Европа?

Средните цени на имотите в града са над три пъти по-високи от тези в останалата част на Германия

17:01 | 05.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Заможните жители на Мюнхен понякога са наричани подигравателно от други германци „шики-мики“ – обида, означаваща снобари или високомерни.

Мюнхенци имат много основания да изпитват доволство. Водещи компании като BMW, Siemens и Allianz се намират там, като помагат за превръщането на града в един от най-заможните в Германия, пише Financial Times.

Икономическият успех оказва влияние върху цените на жилищата, които нараснаха неимоверно през последните години.

Днес Мюнхен е най-скъпият град в Германия за закупуване на имот, като офертните цени в някои луксозни проекти в строеж достигат 35 хил. евро на кв. м, сочат данни на компанията Engel & Völkers. Средната цена на квадратен метър в града е 7630 евро и далеч изпреварва средното равнище в Германия като цяло, което е 2993 евро на кв. м.

Цените нараснаха толкова стремглаво, че доклад на UBS определи Мюнхен като града с най-голям риск от имотен балон в Европа. Само Хонконг е по-застрашен сред 20-те града, включени в индекса Real Estate Bubble.

Освен това признаци, че търговските спорове допринасят за забавяне на най-голямата икономика в Европа карат инвеститорите да са по-предпазливи, особено ако се смята, че цените на жилищата са надути. Германия избегна на косъм рецесия през четвъртото тримесечие на 2018 г. През март промишленото производство в страната се сви до най-ниското си ниво от 2012 г. Икономистът Торстен Слок посочи „продължителното надуване на имотен балон в Германия“ сред 20-те най-големи опасности, застрашаващи световните пазари през 2019 г., в списък, съставен от Deutsche Bank.

Имотният пазар в Германия беше тежко засегнат от световната финансова криза през 2008 г., а през следващото десетилетие беше движен от високата имиграция, ниските лихвени проценти и безработица. Добре позициониран в центъра на Европа и главен град на Бавария, Мюнхен привлича хора с професии както от Германия, така и от чужбина, стимулирайки ръст на населението от 6% на година от 2012 г. насам. Това стана причина цените на жилищата да растат през последните 15 години.

Благодарение на пивоварната индустрия, близостта си до Алпите и първокласни паркове Мюнхен често попада в класации на градовете с най-добро качество на живот. „Хората в Мюнхен обичат да са навън през цялото време“, казва Лоръл Робинс, която пристигнала от Канада преди седем години, а сега управлява туристическата агенция Monkeys and Mountains. „Обичайно е да ходят на рафтинг по река Изар през уикенда, да се разхождат в Алпите или да ходят на пикник край някое от езерата“, допълва тя.

Студио в новострояща се жилищна сграда в централната част близо до историческия център струва около 500 хил. евро, а цената на самостоятелна семейна къща достига до 20 млн. евро.

Липсата на строителни терени заради законите за планиране в града поставя спирачки пред печалбата на компаниите. Британският архитект Дейвид Чиперфийлд проектира пететажна сграда с осем апартамента в модерен вариант на градските дворци в Мюнхен от XIX век, която трябва да бъде завършена през 2021 г. Цените започват от 2,05 млн. евро.

Според брокери, въпреки високите цени, постоянното търсене на нови жилища ще предотврати срив на цените. „Жилищните площи продължават да са оскъдни, а търсенето е високо“, казва Флориан Фрейтаг-Грос от E&V в Мюнхен.

„Става дума за реално търсене от хора, които идват тук, за да работят и живеят, а не заради спекулация“, казва Михаел Рейс от Sotheby’s International Realty.

Търсенето на нови жилища създаде нов пазар за микроапартаменти през последните пет години, особено в северната част на града, близо до университети и технологични компании като Microsoft, допълва Рейс. Купувачите се насочват също към квартали, които доскоро не бяха на мода.

Хората, изтласкани от толкова агресивен пазар, няма да съжаляват, ако има спад на цените. Дори т. нар. шики-мики може да си отдъхнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още