IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността от първокласни офиси в най-големите градове в света е рекордно ниска

Очакванията са тя да остане стабилна или да продължи да намалява през 2019 г.

21:47 | 02.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доходността от първокласни офиси е достигнала рекордно ниско равнище в повечето централни бизнес квартали на големите градове в света и е малко вероятно да нарасне дори при повишаване на лихвените проценти, показва изследване на консултантската компания Savills, цитирано от онлайн изданието Property Magazine International.

Доходността от първокласни офиси в централни бизнес квартали вече е под 3% в Хонконг (2,43%), Франкфурт (2,9%), Токио (2,9%) и Берлин (2,9%). Мелбърн, Пекин и Берлин са сред градовете, които са регистрирали най-голямо свиване на доходността през последните три години, съответно с 1,74%, 1,32% и 1,2%, сочи докладът Savills Impacts. Авторите му прогнозират, че доходността от първокласни офиси в централните бизнес квартали на Париж (3%) и Амстердам (3,5%) може да падне под 3% до края на 2019 г.

В доклада си Savills изследва връзката между доходността и вземането на кредити и заключава, че тя е станала по-слаба, тъй като профилът на инвеститорите се променя и все по-малко инвестиции са предпоставени от получаване на финансиране чрез банков кредит. Поради това според Savills повишаване на лихвите в която и да е сфера (което само по себе си изглежда все по-малко вероятно) едва ли ще доведе до съответно повишаване на доходността от първокласни офиси. Ето защо се очаква тя да остане стабилна или да продължи да намалява на много пазари.

„Въпреки че връзката между доходността от имоти и основните лихви отслабва, тя в никакъв случай не е прекъсната. Инвеститорите, проучващи множество класове активи, особено тези, които търсят дългосрочен сигурен приход, ще достигнат етап, при който доходността от държавни ценни книжа ще стане достатъчно привлекателна, за да ги накара да предпочетат тях пред недвижимите имоти. В обозримо бъдеще обаче първокласните офиси в най-големите градове в света ще останат привлекателни, а конкуренцията за най-добрите активи ще бъде ожесточена“, казва Мат Оукли, ръководител на отдел „Изследвания на бизнес имоти за Великобритания и Европа“ в Savills.

„На фона на успокояването на заплахата от търговска война между САЩ и Китай и сигналите от Фед, че е малко вероятно да продължи с повишаването на лихвените проценти, наблюдаваме засилено търсене на първокласни офиси в Азиатско-тихоокеанския регион след отслабването на активността през втората половина на миналата година. Поради това е малко вероятно през 2019 г. да видим движение на доходността“, отбелязва Саймън Смит, ръководител на отдел „Азиатски изследвания“ в консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
moronic-masonic
преди 4 години
Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още