IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо централните банки са най-важният двигател за търговията със злато

Налице е съгласувана дедоларизация на основната група купувачи около Русия, Китай, Казахстан и Турция, твърди експерт

12:53 | 03.05.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Централните банки са увеличили златните си резерви с около 145 тона през първите три месеца на годината. Това представлява ръст от 68% в сравнение с първото тримесечие на 2018 г., както обяви Световният съвет по златото в четвъртък. В резултат на това покупките на централните банки достигат най-високото си ниво от първото тримесечие от 2013 г. насам.

За пореден път най-големият купувач е Руската централна банка, която повишава златните си резерви с 55 тона за първите три месеца на годината. Още през 2018 г. Русия купи рекордното количество от 274 тона злато. Така страната успява да закупи повече от 200 тона злато за пета поредна година. „Русия е начело на пакета", казва Джон Мълиган, говорител на Световния съвет по златото.

А руската жажда за купуване няма край: Сергей Шецов, заместник-ръководител на руската централна банка, заяви неотдавна , че е необходимо „да се увеличат допълнително валутните и златните резерви" с оглед на „продължаващите рискове от санкции“.

Турската централна банка се възползва от затишието на валутната криза в страната и закупи около 40 тона. Китайската централна банка също се активизира на пазара на злато за първи път през декември миналата година след прекъсване от 25 месеца и оттогава увеличи резервите си с 40 тона.

Според Мълиган централните банки имат една основна цел: да диверсифицират резервите си и да отделят собствената си валута от долара: „Налице е съгласувана дедоларизация на основната група купувачи около Русия, Китай, Казахстан и Турция".

В същото време на пазара са се върнали играчи, които дълго време не са докосвали валутните си резерви. Например Катар, Еквадор и Колумбия са закупили по-големи количества злато за първи път от години. „Централните банки използват златото, за да стабилизират валутата си и да се предпазят от геополитически рискове", казва Малиган, цитиран от германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Много от най-големите страни купувачи наскоро са преминали през геополитически кризи: САЩ санкционираха Русия през миналата година и поставиха рублата под сериозен натиск. Спорът между Съединените щати и Турция също утежни валутната криза на страната.

Търговският спор между САЩ и Китай продължава да тлее. Катар, от своя страна, е бойкотирана от съседите Саудитска Арабия, Египет и други държави от Персийския залив от 2018 г. насам. Оттогава емирството трябваше да си осигури снабдяването с храна със самолетни доставки от Турция и Иран.

Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Maksim30
преди 4 години
vzhekoff +1https://***.reuters.com/article/us-kazakhstan-bny-mellon-lawsuit/bny-mellon-freezes-22-6-billion-in-kazakh-oil-fund-assets-idUSKBN1EF0F2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
ами не са те единствените .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 4 години
https://***/2Y4ISf6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
vzhekoff
преди 4 години
Някой обаче задава ли си въпроса, защо Казахстан купува злато ? Отговорът е ***: САЩ практически им конфискуваха няколко милиарда долара. Казахстанците разбраха по трудния начин, че паричката е твоя, когато дрънка в собствения ти джоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още