IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси отбелязват спад за втори пореден ден

Dow Jones отписа над 100 пункта от стойността си в четвъртък

23:56 | 02.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси завършиха сесията в четвъртък със спад на фона на продължаващия ръст на лихвите след коментарите в сряда на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 122,35 пункта от стойността си и достигна равнище от 26 307,79 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,21% до 2917,52 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,16% въпреки скока на цената на акциите на Tesla.

Пауъл заяви в сряда, че ниският инфлационен натиск може да е просто „краткотраен“, намеквайки, че не се планира понижаване на лихвите, което разочарова трейдърите. Коментарът на Пауъл предизвика големи разпродажби в предходната сесия, като Dow завърши търговията със спад от 150 пункта.

Трейдърите за кратко днес намалиха шансовете за понижаване на лихвите тази година под 50%.

„Мисля, че инвеститорите трябва да проумеят, че периодът на ниска инфлация, ниски лихви и парична политика, осигуряваща само стимули, приключи. Вместо това пазарите трябва да погледнат към икономиката и печалбите“, коментира Аби Джоузеф Коен, старши инвестиционен стратег в Goldman Sachs.

Спадът на основните индекси съвпадна и с изявлението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която обвини главния прокурор Уилям Бар, че е излъгал Конгреса. Инвеститорите са разтревожени от нови вътрешни борби, които може да намалят шансовете Белият дом и Конгресът да работят заедно по инфраструктурни проекти, план за вдигане на тавана на дълга и за ратифициране на търговско споразумение с Китай.

Отстъпление имаше и в технологичния сектор, след като Apple и Microsoft не успяха да задържат върховете, достигнати след обявяването на силните им отчети по-рано тази седмица. Книжата на производителя на iPhone поевтиняха с 0,65%, след като поскъпнаха с 6% във вторник, когато компанията обяви оптимистични прогнози за второто тримесечие и подобряване на бизнеса в Китай. Цената на акциите на Microsoft отписа 1,3% от стойността си, като намаля за втори ден, след като за кратко компанията достигна пазарна капитализация от 1 трлн. долара след силния си отчет.

Сезонът на отчетите продължи и днес, като Square обяви по-силни от очакванията резултати в сряда след края на търговията. Но книжата на компанията поевтиняха с над 7%, след като тя обяви по-слаби от очакванията прогнози за второто тримесечие.

Under Armour и Dunkin’ Brands обявиха по-добри от очакванията резултати. Цената на акциите им се повиши съответно с 3,5% и 0,1% . Книжата на Tempur Sealy поскъпнаха със 7,4% след публикуването на по-силни от очакванията резултати.

Над половината от компаниите от S&P 500 са обявили отчетите си за първото тримесечие и резултатите до голяма степен надхвърлят очакванията. По данни на FactSet, 74.7% от компаниите от S&P 500 са надминали очакванията за печалбата си.

Цената на акциите на Tesla се повиши с над 3%, след като компанията обяви план да набере до 2 млрд. долара, от които 1,35 млрд. долара от конвертируеми облигации. Останалите 650 млн. долара трябва да дойдат от нови акции. Илон Мъск обяви, че ще инвестира 10 млн. долара, за да увеличи дела в своята собствена компания.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните държавни ценни книжа се повишава до съответно 2,547% и 2,935%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,15% до 97,83 пункта. Еврото поевтинява с 0,22% до 1,1171 долара. Паундът отписва 0,12% до 1,3033 долара. Спрямо йената щатската валута поскъпва с 0,12% до 111,50 йени.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава въпреки вълната от геополитически притеснения, сред които политическите сътресения във Венецуела и новите американски мерки за свеждане до нула на износа на ирански суров петрол.

Американският лек суров петрол WTI отписа 1,81 долара от стойността си до 61,81 долара за барел, това е най-ниската му цена при затварянето на търговията от 1 април. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняха с 1,43 долара до 70,75 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 12,20 долара до 1,272 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
moronic-masonic
преди 4 години
Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
moronic-masonic
преди 4 години
Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още