IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook размаха голямата метла срещу влиятелни крайнодесни политици

Социалната мрежа заличи завинаги профилите на конспиративния теоретик Алекс Джоунс и лидера на организацията "Нация на исляма" Луис Фарахан

08:40 | 03.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алекс Джоунс, създател на InfoWars. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алекс Джоунс, създател на InfoWars. Снимка: Ройтерс

Най-голямата в света социална мрежа Facebook премахна окончателно профилите в едноименната си социална мрежа и в Instagram на няколко крайнодесни личности, съобщи Bloomberg.

Сред тях са конспиративният теоретик Алекс Джоунс, създател на сайта InfoWars, лидерът на организацията "Нация на исляма" Луис Фарахан, известен с антисемитските си и хомофобски позиции, и крайнодесният коментатор Майло Янопулос.

Facebook ще премахне всички страници, групи, акаунти и събития, свързани с тях.

„Винаги сме забранявали хора или организации, които насърчават насилието и омразата, независимо от идеологията", казва говорителка на компанията.

Facebook често е упреквана за това, че не успява да спре разпространението на обидна реч и дезинформация на своята платформа, а забраните от четвъртък показват, че компанията поема по по-твърд курс в прилагането на собствените си условия за услуги. Въпреки това действията вероятно ще предизвикат критика от страна на медиите и политиците в крайната десница. Facebook е обвинявана, че често заглушава консервативните гласове. Компанията отрича решенията да се основават на политиката и казва, че те са нарушили политиката ѝ.

Технологичните компании са подложени от известно време на натиск да блокират Джоунс. Чрез своята медия InfoWars той разпространява конспиративни теории, вариращи от това, че стрелбата в училище „Сенди Хук" е била организирана от правителството, до твърдения, че терористичната атака от 11 септември 2001 г. е „вътрешна работа".  Неговата официална фен-страница също е била блокирана по-рано, но на Джоунс му бе позволено да управлява личен профил. Сега и това му е забранено.

Тирадите на Джоунс срещу тайни общества и елити и плановете им за контрол често  придобиват комичен характер. Въпреки това зад тази маска на клоун се крие един наистина добре смазан бизнес модел и медийна платформа с над 60 души екип.

Джоунс, който започва като радио водещ от Тексас през 1996 г., в момента има около два милиона абонати на YouTube страницата на шоуто си Infowars, първоначално стартирано на друга интернет платформа през 1999 г. Той се радва и на около половин милион последователи в Twitter. Шоуто на Алекс Джоунс се излъчва от близо стотина радиостанции в САЩ. 10 млн. души посещават месечно Infowars. Самият Джоунс е отявлен привърженик на президента Доналд Тръмп, а сътрудниците му побързаха да се оплачат, че наложените ограничения са част от плана на Facebook демократите да спечелят междинните избори през ноември.

Параноичните вълнения на Джоунс се простират нашироко. Освен че правителството стои зад атаките на 11 септември, кацането на Луната е било инсценирано. Самият радиоводещ е яростен защитник на правото да се носи оръжие, противник е на ваксините и счита, че бялата раса е жертва на геноцид.

Джоунс разпространи и лъжата, че пицарията Comet Ping Pong е прикритие за педофилска мрежа, включваща Бил и Хилъри Клинтън. По-късно той бе принуден публично да оттегли думите си, след като собствениците на заведението бяха тормозени и заплашвани от негови привърженици, а един от тях дори стреля по сградата. През тази година той твърдеше, че демократите планират да започнат втора гражданска война на националния празник 4 юли като план за предизвикване на криза и печелене на междинните избори.

Помолен да коментира заличаването си от социалните мрежи, Янопулос отговори лаконично с имейл: „Вие сте следващите", предаде AP. Джоунс реагира гневно във вчерашното си предаване, като заяви, че е жертва на „рекет" от „артели".

„Да се надяваме, че други видни консерватори ще се застъпят за мен, знаейки, че те ща са следващите, ако не окажем натиск на администрацията на Тръмп да предприеме действия", написа радиоводещият Пол Джоузеф Уотсън, който също е засегнат от мярката.

Facebook също забранява всички фен страници, посветени на истории и видеоклипове на InfoWars. Компанията преди това забрани официалната страница на InfoWars през август и забрани още 22 страници, свързани с InfoWars, където Джоунс беше администратор. Сега компанията ще премахне всички фен страници, които популяризират InfoWars, дори ако нямат формална връзка със сайта или неговите служители.

Базираната в Менло Парк, Калифорния, компания не дава подробности за това какво е довело до забраните през тази седмица, въпреки че говорител заяви, че Джоунс и Янопулос  наскоро са лансирали Гавин Макинс, основател на склонната към насилие крайнодясна група Proud Boys, която Facebook забрани през октомври.

Когато става въпрос за опасни лица, които популяризират речта на омразата или насилието, Facebook може да забрани на потребителите действия, които предприемат в реалния свят, или в други услуги, като видео сайта YouTube. В случая на Джоунс, той бе домакин на Макинс в своето шоу късно миналата година и го рекламира в Instagram по-рано през тази година. Говорител на Facebook казва, че Янопулос и Лаура Лумър също публично са популяризирали Макинс. Компанията не е посочила други длъжности или действия, предприети от някой от блокираните в четвъртък лица.

Янопулос, бивш редактор на Brietbart News, и Лумбър, крайнодесен активист, която е известна и с разпространението на теории за конспирациите, и преди са получавали забрани от социалната медийна услуга на Twitter Inc. Twitter завинаги блокира InfoWars и Джоунс през септември за нарушаване на политиките за тормоз.

Когато Facebook забранява дадено лице или организация, тя обикновено също така премахва публикации от други потребители, които ги хвалят или подкрепят. В този случай говорител на Facebook заяви, че хората ще могат да публикуват или да хвалят тези забранени потребители, въпреки че няма да могат да споделят каквото и да е тяхно мнение или мнение, което Facebook счете за реч на омразата или призив за насилие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още