IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ връща заем от 97,7 млн. евро на “Газпром” за “Южен поток”

Средствата са инвестирани в увеличение на капитала от 2014 г. на проектната компания “Южен поток България”

09:22 | 03.05.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

БЕХ и “Газпром” са на финален етап на съгласуване на споразумение за проекта “Южен поток”. Това включва и уреждане на отношенията по договор за заем от 2014 г., по който БЕХ е усвоил 97,7 млн. евро. Това съобщава в. “24 часа”, като се позовава на информация от холдинга в отговор на въпрос дължими ли са парите и има ли срок, в който да бъдат платени.

На 30 април в публикация на руската агенция „Интерфакс“ се твърди, че БЕХ дължи близо 100 млн. евро на „Газпром“ независимо от уверенията на политици, че липсват претенции на Москва към София във връзка с приключване на проекта “Южен поток”. 

В материали на “Газпром” се съобщавало, че компанията Gazprom EP International BV е предоставила на БЕХ дългосрочна кредитна линия за 97,7 млн евро.

През декември 2014 г. “Газпром” е преустановил работа по проекта “Южен поток”. В съответствие с договора за заем компанията не търсела лихви от него. Тя очаквала да получи сумата от основния дълг по заема, пише медията.

Съобщава още, че в края на 2018 г. Gazprom EP International BV с подкрепата на “Газпром” е съгласувала условия на съглашение за погасяване на кредита.

От БЕХ потвърждават за заема и отговарят, че тези 97,7 млн. евро са инвестирани в увеличение на капитала от 2014 г. на проектната компания “Южен поток България”.

“При намаляване на капитала на проектната компания и ликвидация, които се уточняват със споразумението, полагаемата на БЕХ квота ще бъде достатъчна, за да послужи за връщане на заема към Gazprom EP International BV”, отговарят от холдинга.

Припомняме, че газовият проект "Южен поток" беше прекратен през 2014 г. Той имаше за цел за заобиколи Украйна при доставките на газ за Евопа. В последствие беше заменен с проекта на Русия "Турски поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 7
0pk
преди 4 години
Ми напиши една статия по въпроса, таман да ни просветлиш. Хората с радост ще ти я публикуват. Не забравяй да добавиш още няколко нули за тежест и да споменеш репарациите които ни се полагат за окупацията след войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Изчакай до 2030 и ще разбереш. Ако много бързаш, задай въпроса към Р. Овч. - той е виновникът за такава клауза в договора. И побързай, докато не са го вкарали в затвора за вреди, нанесени на държавната енергетика... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Разбрахме, когато България има задължения ще ги плаща. Ако може да ни информирате, ще изплаща ли русия задълженията си към България? Визирам таксата за Балканския газопровод, която ни дължи до 2030 година, независимо дали има транзит или не. Не мога да цитирам точната сума, но е приблизително 1 000 000 000(един милиард) лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още