IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежка компания предупреждава за сериозната заплаха от промените в климата

Прогноза показва, че делът на водната енергия от глобалния енергиен микс ще се удвои няколко десетилетия по-късно заради по-интензивните валежи

13:03 | 04.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трудно е да се игнорира проблемът с климатичните промени, когато работиш в хидроенергетиката, споделя Кристиан Райнинг-Тонсен, ръководител на най-големия производител на електроенергия от водноелектрически централи в Норвегия, цитиран от Bloomberg. 

“Основният тренд навсякъде по света се отнася за зони, където климатът е сух и става все по-сух, както и за такива, при които времето е влажно и става все по-влажно“, посочва Райнинг-Тонсен, изпълнителен директор на производителя на възобновяема енергия Statkraft AS.

Норвежецът споделя, че в резултат на по-екстремните метеорологични условия Statkraft е трябвало да увеличи съществено разходите си през последното десетилетие, за да подсили язовирите и да гарантира тяхната изправност и сигурност при интензивни и дълготрайни валежи.

„Говорим за нещо като тропически дъжд в Норвегия“, посочва Райнинг-Тонсен.

Дълги години учените предупреждаваха, че климатичните промени заплашват енергийните централи, които използват силата на водата.

Проучване, публикувано през 2016 г., показва, че глобалният капацитет на водната енергия ще се понижи с 3,6 на сто през 50-те години на този век само, за да удвои своя дял от общия енергиен микс три десетилетия след това.

В Северна Америка нивото на водите при някой водноелектрически централи също се е покачило, посочва главният изпълнителен директор на Brookfield Renewable Partners LP Сахин Шах.

Според него централите на компанията остават сигурни и обезопасени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
това , че променяме климата с парниковите газове се знае като тенденция от 80'те години на миналия век и от тогава датират първите целенасочени опити и идеи за промяна на енергийната система с цел премахване на въглеродните емисии и адаптиране на основната инфраструктура към това - преместване на крайбрежни градове , пътища , укрепване на язовирни стени . още един пример , как хората се стремят да подготвят държавата си своевременно за идващото , освен пълната декарбонизация на енергийните им системи де :))) ... за у нас нема да коментираме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още