IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV е инвестирала 44 млн. евро в „Северен поток 2“ от началото на годината

До момента австрийската компания е финансирала изграждането на газопровода със средства в размер на 644 млн. евро

14:17 | 03.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австрийската петролна компания OMV е инвестирала 44 млн. евро за доизграждането на газопровода „Северен поток 2“ през първото тримесечие на годината, посочват от дружеството, цитирани от ТАСС.

В рамките на същото тримесечие на предходната година OMV е финансирала проекта с 81 млн. евро. 

Общото количество пари, които дружеството е насочило към руския газопровод до края на 2018 г., възлиза на 600 млн. евро.

Стойността на изграждането на газопровода е изчислена на 9,5 млрд. евро, като всяка от петте компании, участващи в проекта, притежава по 10% от него.

От предвидените 950 млн. евро, които австрийската компания трябва да инвестира, до момента тя е осигурила 644 млн. евро от тях.

OMV подчертава, че ще продължи да подпомага доизграждането на съоръжението за транспортиране на руски природен газ до Централна Европа.

„Северен поток 2“ ще се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб.м газ годишно, който ще бъде насочван от Русия, през Балтийско море, към територията на Германия.

Очаква се съоръжението да бъде пуснато в експлоатация до края на годината.

Газопроводът ще заобикаля страни като Украйна, Беларус и Полша, като ще минава през териториите на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Единственият акционер в проекта е руската „Газпром“. Нейни партньори са Wintershall, Uniper, OMV, Engie и Royal Dutch Shell, като от тях се очаква да инвестират 50% от нужните средства в изграждането на газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още