IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика е създала 263 хил. нови работни места през април

Безработицата е достигнала най-ниското си равнище от 1969 г. насам

17:02 | 03.05.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската икономика е създала през април 263 хил. нови работни места, а безработицата е намаляла до 3,6% и е достигнала най-ниското си ниво от декември 1969 г., съобщи министерството на труда, цитирано от CNBC.

Ръстът на работните места извън земеделието надмина с лекота очакванията за 190 хил. нови работни позиции и безработица от 3,8%.

Средното почасово заплащане се е повишило с 3,2% спрямо същия период на миналата година, което е малко под очакванията на анализаторите за ръст от 3,3%. Покачването на месечна основа е 0,2% и е под очакваните 0,3%. Средното равнище на почасовото заплащане е достигнало 27,77 долара. Средната работна седмица също е намаляла с 0,1 часа до 34,4 часа.

В момент, когато икономистите очакват затягане на пазара на труда, силният ръст на работните места продължава, а разширяването на икономиката е само на няколко месеца от това да запише най-дългата серия в историята.

„Ако оставим настрана месечните колебания, трудовият пазар все още е много силен, като е добавил почти два пъти повече служители, отколкото е необходимо, за да сме в крак с новите хора, навлизащи в трудоспособна възраст всеки месец“, казва Ерик Уиноград, старши икономист в AllianceBernsetein. „Заплатите може да са по-умерени този месец в сравнение с очакванията, но продължават да растат с почти най-високия темп през този цикъл, а равнището на безработицата е най-ниското от няколко поколения насам“, допълва той.

Броят на незаетите хора е намалял с 387 хил. през април, с което общото равнище достига 5,8 млн. души. Но редиците на заетите също са намалели със 103 хил. души, сочат данните на министерството на труда.

Професионалните и бизнес услуги са секторите с най-много новосъздадени работни места - 76 хил. Строителството е прибавило 33 хил., с което общият брой на новосъздадените работни позиции в сектора е достигнал 256 хил. през последната една година.

Секторът на здравеопазването е добавил 27 хил. работни места, като общият им брой за последните 12 месеца достига 404 хил., а позициите във финансовия сектор са нараснали с 12 хил., или повишение със 111 хил. през последните 12 месеца.

Секторът на продажбите на дребно, който се представяше колебливо през последните месеци, е загубил 12 хил. работни места.

Данните за февруари бяха ревизирани към повишение от 33 хил. на 56 хил. нови работни места, а тези за март отбелязват понижение от 196 хил. на 189 хил. работни места. От началото на годината американската икономика е създавала средно 205 хил. работни места на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
не е задължително, провери колко поляци, чехи, българи, руснаци и т.н. се изнасят натам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
Фейк новините не могат да проникнат в тези неща. Не е като в Русия дето уволниха шефа на статистиката и Русия тръгна нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
Блумбърг го пише, не е изненадващо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
julian12
преди 4 години
Те тия всеки месец отварят по 250 хил. работни места, а съседната статия "Изненадващ спад на активността в сектора на услугите в САЩ" Нещо не ми се връзват нещата тук,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
"Скоро ще им бъдат нужни още мекcикaнcки работници. Може би вече са започнали да внасят. "И ако не го направят, значи новината е 100% фейк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Скоро ще им бъдат нужни още мекcикaнcки работници. Може би вече са започнали да внасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още