IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните резултати вдъхват надежда, че Европа е избегнала най-лошото

Европейските инвеститори си въздъхнаха с облекчение, след като над половината от големите компании на Стария континент отчетоха по-големи печалби от очакваното

22:06 | 03.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските инвеститори си въздъхнаха с облекчение, след като над половината от големите компании на Стария континент отчетоха по-големи печалби от очакваното за първото тримесечие, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

По-добрите постижения на компаниите и все по-рядкото споменаване на рисковете, свързани с китайската икономика и световната търговска война са окуражаващи признаци за Европа, пораждащи надежди, че най-лошото е отминало.

Победният тон обаче не е налице: печалбите на европейските компании се очаква все пак да се свия като цяло с 4,2 на сто спрямо първото тримесечие на 2018 година, което ще бъде най-лошото им представяне от третото тримесечие на 2016 година.

Данните, публикувани от компаниите от паневропейския индекс STOXX 600 обаче бяха по-добри от очакваното: 58 на сто от тях са надхвърлили очакванията, спрямо средно 50 на сто в дългосрочен план, така че тримесечието е на път да стане най-доброто от две години, по данни на Рефинитив (Refinitiv).

Промишлените компании - секторът, който е най-тясно свързан с европейския и световен икономически растеж - се превърнаха в приятна изненада, с резултати от 5 процента над прогнозите. Секторът е и сред най-напредналите с отчетите.

Данните сочат също така, че шведският производител на камиони Volvo, инженерната компания Alfa Laval и Airbus са начело в класацията на позитивните изненади, докато Lufthansa е в дъното.

Това отразява доста по-добри резултати от тези, които можеха да се очакват въз основа на макроикономически показатели като производствената дейност в еврозоната, която се сви за трети пореден месец през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 42 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
"По-добрите постижения на компаниите и все по-рядкото споменаване на рисковете, свързани с китайската икономика и световната търговска война са окуражаващи признаци за Европа, пораждащи надежди, че най-лошото е отминало."Ооо, да, остава да чакаме и Елвис да се върне от отпуската :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още