IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И вицепрезидентът на САЩ нападна Фед

Майк Пенс призова централната банка да обмисли намаляване на лихвите

18:11 | 03.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският вицепрезидент Майк Пенс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският вицепрезидент Майк Пенс. Снимка: Ройтерс

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се присъедини към призива на президента Доналд Тръмп за промяна на паричната политика на американската централна банка, заявявайки в петък, че Федералният резерв трябва „да обмисли намаляване на лихвените проценти", увеличавайки по този начин натиска на администрацията на Доналд Тръмп върху централната банка да облекчи паричната и лихвена политика.

„В момента не виждаме инфлация в икономиката. Икономиката се разраства. Точно това е времето не само да не повишаваме лихвите, но трябва да помислим за тяхното намаляване", заяви Пенс в интервю за CNBC.

Коментарите на Пенс съвпадат с останалите доверители на президента Доналд Тръмп в Белия дом. Пенс, икономическият съветник Лари Къдлоу и министърът на финансите Стивън Манучин преди това подкрепяха призива на Тръмп за намаляване на лихвените проценти.

По същото време и директорът на Икономическия съвет към Белия Дом - Лари Къдлоу заяви, че смята, че Федералният резерв може да намали лихвените проценти. В интервю за друга телевизия - Fox Business, Къдлоу поясни, че ниската инфлация предполага необходимост от по-ниски лихвени ставки.

Пенс също така изказа идеята, че Федералният резерв може би трябва да се съсредоточи върху един параметър, който да взема предвид при паричната си политика, увеличавайки важността на заетостта, вместо двойния мандат, който включва и ниската инфлация. Пенс добави, че тази тема не е била предварително дискутирана с Тръмп.

„Когато бях в Конгреса, имахме дебат за двойния параметър на Федералния резерв и може би е време да го обмислим отново”, каза Пенс. „Само като погледнете инфлацията, ясно посочвате ... точно сега е времето не само да не се повишават лихвените проценти, но трябва да обмислим понижаването."

Пенс коментира и темата за двете места в Борда на директорите на Федералния резерв, които трябва да бъдат заети от номинирани от Белия дом банкери, след като избраният от американския президент Доналд Тръмп кандидат Стивън Мур се оттегли вчера след седмици на критики заради промените във възгледите му за лихвената политика и сексистките му коментари за жените.

„Мисля, че президентът е много заинтересован да вкара нови идеи в борда на Федералния резерв. Това, което наистина търси президентът, са хора, които разбират динамичния подход към тази икономика, който той прилага на практика".

Пенс добавя, че президентът търси кандидати, „които са толкова яростно ангажирани с свободния пазар, колкото е и той“.

Последните призиви от страна на американската администрация за по-ниски лихви се случват едва няколко часа, след като Министерството на труда публикува изненадващо силен доклад за заетостта през април, който показа силен ръст на работните места с 263 хиляди, увеличаване на заплатите с 3,2% и най-ниската безработица от близо половин век от 3,6 на сто.

Този доста силен доклад обаче едва ли ще убеди членовете на Федералния резерв, че икономиката на САЩ се нуждае от допълнителни стимули под формата на по-ниски лихвени ставки. Освен това продължаващото затягане на пазара на труда би могло да облекчи опасенията на централните банкери, че инфлацията ще остане трайно под целевото ниво на Фед от 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
arneg
преди 4 години
Като се има предвид,че fed е частна структура ми е трудно да повяярвам,че бай Дончо ще успее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
polki
преди 4 години
сашевите и вицепрезидент ли имали? ...... ай стига, бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още