IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия плаши Amazon с големи глоби

Причината е, че ползването на гласовия помощник Alexa може би нарушава европейските закони за поверителност

19:14 | 03.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският министър на правосъдието Катарина Барли заплаши американския технологичен концерн Amazon.com с огромни глоби, пояснявайки, че ползването от водещия в света онлайн търговец на дребно на неговия гласов помощник Alexa нарушава европейските закони за поверителност. 

Пред германския всекидневник Handelsblatt Барли заяви, че използването на „неясни и неточни“ декларации за неприкосновеност на Amazon за записване на гласови команди е неприемливо и компанията може да се изправи пред „тежки глоби“ в размер до 4% от глобалните ѝ годишни приходи съгласно регламента на ЕС за защита на личите данни.

Според министъра много потребители на гласовия помощник са били „шокирани“ да научат, че Amazon съхранява и оценява гласови команди чрез Alexa и критикува компании като технологичният гигант за техния "слаб" подход към неприкосновеността на потребителя.

Amazon, компанията майка, наскоро призна, че служителите въвеждат записани потребителски команди в помощния софтуер на устройството, за да подобрят разпознаването на речта. Въпреки това само малък брой взаимодействия са били докладвани от случайна група клиенти с анотации за подобряване на потребителското преживяване, твърди говорител на компанията.

Защитници на правата на потребителите посочиха преди две години рисковете, свързани с Alexa Voice Service. Високоговорителят на Amazon Echo говори с потребителите чрез софтуера и предлага многобройни онлайн функции, които могат да бъдат контролирани единствено чрез речта.

Вижте още технологични новини във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още