IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и Путин са обсъдили Венецуела и ядрено споразумение

Това е първият контакт между двамата след срещата на върха на Г-20 в началото на декември в Аржентина

20:17 | 03.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин са разговаряли по телефона днес малко повече от един час, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс и БТА.

Двамата са обсъдили режима на контрол върху ядрените оръжия, Северна Корея, Венецуела, Украйна, търговията и, много за кратко, доклада Мълър.

Тръмп и Путин са разговаряли за евентуалното сключване на ново ядрено споразумение, този път с участието и на Китай, както и за продължаване на действието на сегашния американско-руски Договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

Американският президент е призовал руския си колега да окаже натиск върху Северна Корея да се откаже от своята ядрена програма.

По въпроса за Венецуела Тръмп е подчертал, че "всички варианти продължават да бъдат на масата". САЩ са "на страната на венецуелския народ", е дал да се разбере той.

Тонът се изостря от няколко седмици между Съединените щати, които искат венецуелският президент Николас Мадуро да се оттегли, и Русия, която обвинява администрацията на Тръмп, че се опитва да организира държавен преврат в тази държава с огромни петролни резерви, отбелязва Франс прес.

Двамата са обсъдили "много, много накратко" накратко и доклада на американския специален прокурор Робърт Мълър, който разследваше евентуалната намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Американският и руският президент са отчели факта, че търговията между двете страни се е увеличила след влизането на Тръмп в Белия дом.

Това бе един "като цяло положителен разговор", обобщи Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс.

ТАСС посочва, че това е първият контакт между Тръмп и Путин след срещата на върха на Г-20 в началото на декември в Аржентина. Тогава американският президент отмени в последния момент планираната отделна среща с руския си колега и двамата само разговаряха за кратко в кулоарите на форума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Моабет да става
преди 4 години
Аз познавам човек който знае и може да оправи България много бързо ако стане министър председател (еквивалента на праезидент в САЩ). Обаче не иска защото няма да кара таксито кой през това време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
tisia
преди 4 години
...даааа, то човек като се вгледа тук, сред коментиращите в сайта има къде-къде по умни и начетени от тях! ...нищо, че дори протмонето си с пари не могат да напълнят, но видиш ли, Тръмп и Путин не ставали за нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 4 години
Американски селски бизнесмен и тъпо бившо ченге от КГБ.Двамата най големи *** в световната политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още