IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дацов: Спестените инвестиции са причина за големия излишък

Toва обаче повдига редица въпроси от гледна точка на капацитета на администрацията да планира прозрачност, твърди финансовият експерт

21:18 | 03.05.19 г. 4
<p>
	Любомир Дацов, финансист и бивш заместник-министър на финансите. <em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Любомир Дацов, финансист и бивш заместник-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от бюджетния излишък се дължи основно на спестени инвестиции. Това е голям недостатък за бюджета, защото повдига редица въпроси от гледна точка на капацитета на администрацията да планира прозрачност и капацитета на крайните бенефициенти да усвояват средства. Това мнение изказа Любомир Дацов, финансист и бивш заместник-министър на финансите, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Припомняме, че преди дни от Министерството на финансите (МФ) обявиха, че за април се очаква рекорден бюджетен излишък в размер на 2,67 млрд. лв. или 2,3% от прогнозния БВП на България. 

„Планирани са около 6,6 млрд. лева капиталови инвестиции, докато капиталовите разходи през първото тримесечие са 530 млн. лева, което е под 10% от цялата сума. Забелязваме изпреварващо нарастване на текущите разходи".

Да има излишък, когато има икономически растеж, е нормалното разбиране за управление на публичните финанси на бюджета. Това е концепция от последните 30 години и се прилага от всички модерни икономики, заяви Дацов.

"Нормално е да има превишение. Сумата, която се равнява на 2.3% от прогнозния брутен вътрешен продукт, не е чак толкова голяма. През 2007 г. и 2008 г. имаше натрупване на излишъци от около 6% от БВП".

Данните показват, че има стабилно нарастване на приходната част. Има някои противоречия в приходите, обясни гостът.

"Нарастването на приходите от ДДС са два пъти по-големи от темповете на изменения на всички останали данъци. Ако има увеличено потребление, това трябва да се отрази и върху останалите данъци".

Акцизите трябва да се увеличават приблизително със същите темпове, но това не се случва, коментира той.

Целия разговор вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Възстановяването на здравноосигурителни права струва много повече от 100-200 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 4 години
По-скоро трябва да се върви натам, здравната вноска да е фиксирана и еднаква за всички, примерно в размер около 20% от МРЗ, а освен това да е задължителна за всички граждани от момента на раждане. Не може някой бачкатор да емигрира в Испания примерно, да бачка там 20г., да не плаща нищо тук и да се върне накрая физически амортизиран, след което със 100-200 лв. да "влезе" в системата и да почне да я смуче. Всички емигранти, имащи БГ гражданство следва да си платят вноските от навършване на пълнолетие до момента и то с натрупаните лихви. Същото важи и за новопридобилите гражданство. Ако искат да стават граждани - да си платят всички вноски. За времето, което ги е нямало (емигрантите) някой е плащал за съществуването на болниците и лекарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
Ако се намали ДДС, това ще трябва да се компенсира с увеличение на други данъци, което не е добра идея. ДДС е справедлив данък, защото се плаща от всички - включително и от любимия ти етнос. По-скоро казвам да се увеличи ДДС за сметка на отпадане на други данъци. Например да отпаднат здравните вноски, а здравеопазването да се финансира от ДДС. Това би решило проблема с неплащането и ще спести един тон бюрокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
"Нарастването на приходите от ДДС са два пъти по-големи от темповете на изменения на всички останали данъци"Ами намалете го това ДДС, дайте глътка въздух на тоя измъчен народ !!! Къде другаде има 20% ДДС върху основните храни, върху лекарствата, върху детските стоки !!! Лакомията ви край няма, изверги !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още