IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ако има виновни, ще си платят

Премиерът заяви, че никога не е искал да става президент

23:09 | 03.05.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Българският премиер Бойко Борисов увери в интервю за БНТ, че всички членове на партия ГЕРБ, която той председателства, които са извършили нарушения с купуването на апартаменти на цени под пазарните и строителството на къщи за гости с евросредства, ще си понесат отговорността.

„Всеки, попаднал в такава ситуация, всеки немислил с главата си, всеки поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежкото наказание и отговорност", заяви Борисов и добави, че „подаването на оставка е половината от работата“.

"Мен, като всички ме е яд. Изход има и той е категоричен, това се прави в момента. Всеки попаднал в такава ситуация, всеки немислил с главата си или всеки поддал се на манталитета си, или решил, че всичко му е позволено ще си понесе най-тежки наказания и отговорност", каза в студиото на "Панорама" Борисов.

„Или ще върнат парите, или ще им бъдат конфискувани. А тези, които са злоупотребили, им се търси вече наказателна отговорност“, каза премиерът.

Според него грешката е негово, защото нито веднъж не е отишъл на гости на нито един негов министър, колега, областен управител.

„Аз съм го направил ГЕРБ и той до сега работеше перфектно. ГЕРБ трябва да съществува само, ако е истинска центриско-дясна, честна, народна партия. Нито съм станал по-богат, нито ще стана по-богат“.

За Цветан Цветанов министър-председателят каза, че е „сложил лъжицата с катран в кацата с мед". От човек с изключителен авторитет с "Апартаментгейт" е заличил всичко, което е направил.

Той беше категоричен, че не обмисля президентски пост. Борисов заяви, че никога не е искал да става президент и това не му е минавало никога през главата. Той обясни, че иска да си изкара мандата, че ще направи необходимите промени в партията си и ще стабилизира ГЕРБ.

„В момента външнополитически сме толкова нужни, толкова важни и за Европа, и за Америка, и за Русия, и за Китай. Проблемът ни е ГЕРБ - това, което ние си правим в ГЕРБ. БСП не са ни проблем“.

Министър-председателят коментира и очаквания избор на Volksgwagen за инвестиция в нов завод в Югоизточна Европа, където възможните дестинации са България, Сърбия и Турция.

Борисов съобщи, че до две седмици бордът на директорите на германския автомобилостроител ще пристигне у нас за оглед на възможния терен, където ще бъде евентуално построен заводът му. Борисов съобщи още, че на 7 май българската делегация по преговорите за купуване на нов самолет за бойната авиация ще замине за преговори в САЩ. Ако се постигне договореност, искане за промяна в бюджета за депозиране на първа вноска за покупката, ще бъде внесено в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още