IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият криминален проблем на Интерпол

Ключови лица, свързани с организацията, бяха арестувани през последните няколко месеца

11:44 | 05.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Интерпол изглежда има криминален проблем.

Когато Ариф Накви, основател на най-големия частен фонд за дялово инвестиране в Близкия изток, беше арестуван на летище Хийтроу в Лондон през април, той побърза да заяви връзките си с глобалния полицейски орган.

Той каза на властите във Великобритания, че е част от борда на организацията и има паспорт от Интерпол - документ, който тя издава на своите членове, пътуващи по работа, заяви адвокат Рейчъл Капила по време на изслушванията в Лондон миналата седмица.

Ако Накви си е мислил, че връзките му с Интерпол ще го предпазят от арест, дълбоко се е лъгал, пише в свой анализ Bloomberg.

Накви, който е основател на Abraaj Group, е изправен пред потенциална екстрадиция в Съединените щати по обвинения в измама, което според него е “нелепо”. В петък той беше освободен под гаранция от 20 млн. долара - рекордно висока сума. Той беше водещо лице в Interpol Foundation for a Safer World, отделна група, която финансира полицейския орган.

Арестът на Накви означава, че двама от осемте души, които миналата година бяха вписани като доверени лица на фондацията, са арестувани - една четвърт от борда на организацията, чиято публично обявена мисия е да “се пребори с престъпността”. Автомобилният магнат Карлос Гон, който беше арестуван през ноември, също беше попечител на организацията. Той е напуснал органа още през януари, коментира негов говорител.

Бившият президент на Интерпол Мън Хунуей беше арестуван в Китай през октомври по обвинения в приемане на подкупи и нарушаване на други държавни закони. Това разследване постави акцент върху непрозрачната правна система в Китай.

По всеки един от случаите е възможно обвинените да не са виновни. Но арестите са “пореден епизод, повдигащ въпроси за Интерпол”, коментира Яго Ръсел, главен изпълнителен директор на групата за опазване на човешките права Fair Trials. “Интерпол играе важна роля в борбата срещу тежките престъпления, което усложнява ситуацията, когато се разследват хора, свързани с организацията”.

Когато Гон и Накви станаха членове на борда, и двамата имаха “безупречна репутация и голямо признание в своята област”, коментира генералният директор на фондацията Жорж Зекчин. Веднага след като проблемите свързани с господин Накви и господин Гон бяха оповестени, фондацията започна да работи усърдно, за да защити репутацията си и да заеме адекватна позиция предвид презумпцията за невинност”.

Говорителката на Накви не го е намерила за коментар, но преди това заяви, че той поддържа тезата си за невинност и очаква името му да бъде “напълно изчистено”.

Гон, който е обвинен в изтичането на милиони долари от Nissan Motor чрез посредник за лични цели, твърди, че е невинен и ще се защитава “категорично”. Съпругата на Мън - Грейс, се страхува, че той е наказан за реформистките си възгледи, особено в сферата на правото, обяви тя през март.

Паспорти

Паспортите на Интерпол, какъвто е носил и Накви, са създадени, за да позволяват на притежателите им да пътуват бързо за работни цели, без да се нуждаят от визи.

“Интерпол не публикува информация на кого издава такива документи, но мнозина може да са били изненадани да научат, че такива са правени и на членове на борда на Interpol Foundation”, коментира Томас Гарнер, адвокат по екстрадиции в Gherson в Лондон. Фондацията е “законово и административно отделена от Интерпол, но е важен източник на приходи за организацията”.

Говорител на Интерпол твърди, че паспортите могат да бъдат издавани на попечителите на фондацията, “за да улеснят пътуването им конкретно във връзка с дейностите, свързани с Interpol Foundation”. Говорителят на Гон посочва, че той не е разполагал с такъв документ.

Накви е използвал паспорта само веднъж, за да пътува между Великобритания и Франция, “по препоръка на Интерпол, че трябва да тества документа за пътуване”, посочи той в петък при изслушване пред съда.

Interpol Foundation е отделна, базирана в Женева организация, която финансира програми на Интерпол с 50 млн. евро за 5-годишен период, в рамките на споразумение между фондацията и правителството на Обединените арабски емирства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още