Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Българското здравеопазване и принципът "да няма недоволни"

Тази формула важи с пълна сила преди изборите, пише Аркади Шарков за списание "Икономист"

0
 
2
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като дойде време за избори и управялващите се сещат да дават пари за здравеопазване, минат ли изборите и рязко се забравя за тази сфера.
2
 
3
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Този Шарков разбира от здравеопазване колкото *** от кладенчова вода! Здравеопазването не е пазар и затова колкото и пари да се изсипят, хайдуците от частните болници и фармацевтичната мафия ще ги опоскат, а за средностатистическия българин нищо няма да се подобри! Защо на пожарникарите например не им плащат на потушен пожар?
2
 
7
 
4
Sakamano до: serafima
преди 1 месец
Вие с колко лева обещавате да вдигнете заплатите на сестрите като дойдете на власт?
4
 
9
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Истината е, че трябва да се закриват болници. А никой от населението не го иска, но ми е интересно, колко от тях си плащат осигуровките. България е сравнително малка държава и освен някакви малки екипи, много градове могат да се справят с по-малко, отколкото имат сега. Така ще могат да се увличат и заплатите на хората в по-големите болници, които имат реална заетост, а не "тъмнoзeлени" на които се правят безсмислени интервенции (честа практика тук), за да се точи от касата. А хора които не си плащат здравните - без право да посещават държавни болници, преди да си платят. Колкото и нехуманно да звучи, с тия пари може да се осигури по-голям набор от лечения/безплатни лекарства за тия, които издържаме системата в момента.

Аз лично съм си изгубил здравната книжка преди доста време и реших да си извадя нова наново, пратих друг да ми я извади, тъй като нямам време да пътувам за една книжка, а те не работят събота/неделя, отказаха с думите - ами потърсете я. Стига бе, как не се бях сетил за това. Накрая реших, че не си струва за да спестя 50лв., да се разхождам лично, за да кажа 2-3 думи на тая лелка, която паразитира на гърба на държавата. Всичко това трябва да стане електронно и тия хора да се хванат на истинска работа. Държавната администрация е един ***.
4
 
15
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Средното за Европейския съюз съотношение между медицински сестри и лекари е 2 към 1,.... а в България е 0,9 към 1, сигнал за хроничен недостиг на медицински сестри и на професионалисти по здравни грижи в системата." Не съм вярвала, че толкова стремглаво ще затъваме в сравнение с времето на социализма. През 80-те години това съотношение у нас беше 3-4 към едно в полза на сестрите и западните страни ни завиждаха. Сега сме жалки и болни с надут празев балон за премиер. На първо място в света по висока смъртност 15.6 на хиляда.

1
 
32
 
1
преди 1 месец
С това мислене, недоволни винаги ще остават платците, които реално издържат здравната система !!! Докога ще се мълчи за фактът, че държавата позволява на над 4 милиона лица да НЕ плащат осигуровки - между тях - държавни служители с тлъсти заплати? А че как няма да е недофинансирана здравната система?