IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Време е Българската армия да заеме своето достойно място

Това ще стане не само по силата на външните предизвикателства и съюзните ни задължения, а защото тя е призвана да бъде стожер на стабилността, каза президентът

12:17 | 06.05.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</i></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След десетилетия на пренебрежение Българската армия трябва да заеме своето достойно място в нашето общество и в системата на българската държавност. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в словото си по време на военния парад в София по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия, цитиран от БТА.

И това ще стане не само по силата на външните предизвикателства и съюзните ни задължения, а защото армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред, като институция с високо обществено доверие, която трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства, посочи Радев.

Президентът припомни, че днес е и Ден на храбростта. Да отдадем дължимото на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията, апелира държавният глава и допълни, че в тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България. 

Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания и, ако днес България е една от тях, то е, защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово, посочи Румен Радев. 

През последните десетилетия войската ни преживя всякакви експерименти, недоимък, съкращения, политическо високомерие, но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават своята мисия, отбеляза Радев. Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи, без развитие на собствени способности, е достатъчно условие за гарантиране на сигурност, когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание - да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно, коментира президентът. 

Тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, отбеляза той и посочи, че сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. Защото безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на данъкоплатците утре, допълни той. 

В днешния парад участваха над 1000 военнослужещи, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на ВВС, както и 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация. 

Тази година се отбелязват 141 години от създаването на Българската армия, както и 15 години от присъединяването на България към НАТО.

Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

Тази година парадът бе ръководен от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов.

Под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и 10 представителни блока с бойните знамена - на Военната академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк - Смолян, от състава на Сухопътните войски, на ВВС, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Службата "Военна полиция".

След представителните блокове на парада прелетяха в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната военна авиация.

Над площада минаха вертолети Ми-24 и "Кугър" - във формация "клин", военнотранспортен самолет "Спартан", учебни "Пилатус" и изтребители МиГ-29, също във формация "клин". 

Тази година на площада премина и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. Клубът за военноисторически реконструкции "Братя по оръжие" представи четириместна командирска кола "Кюбелваген Феномен Гранит-30" (от 1936 г.), 12-местен триосен камион "Щайер 640" (от 1940 г.) и 4-местен джип "Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ" (от 1943 г.), както и мотоциклети "Цундап КС 750" (от 1942 г.), BMW R75 (от 1943 г.), BMW R12 (от 1940 г.) и BMW R35 (от 1940 г.).

За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I", посочва още БТА.

Сред присъствалите на парада бяха премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на политически партии, депутати, министри, висши военни, дипломати, ветерани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
И аз питам защо САЩ имат БВП 21 трилиона? И питам знаеш ли колко летят пилотите на САЩ? И дали си наясно, че изкарват в морето по 6 месеца служба и когато се завърнат, децата им са ги забравили? И те питам, наистина ли не разбираш че 80% от военните в България стават такива за да не работят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Мдаа,с такива национални предатели, далеч нама да отидем.Питам се защо САЩ имат военен бюджет равен на 10-те страни под тях в тая класация.Защо ли не мислят като тукашните национални предатели?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Радев, летците от изтребителната авиация се пенсионират с под 1000 часа нальот за цялата си служба. Работят 1000 часа и вземат пенсия!!! В момента летят от 40 до 100 часа годишно. Питам през останалото време какво правят??? Имаме 200 пилоти, половината от които пенсионери. Защо не ги освобождавате??? И всичките те работят примерно на 5 самолета. Работягите бъхтат по 80 000 часа и я получат пенсия я не, "специалните" летци с 800 са готови. Вярно е, че армията трябва да заеме достойното си място, но най-вече като се съкрати раздутия и щат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
Ruddy
преди 4 години
И за какво ти е армията бе пич,Турция за 48 часа,ако и разрешат великите сили ще е в Ст.Загора.Който не храни собствена армия,ще храни чужда си е отживелица.По добре да се създаде среда да влязат големи компании с тези пари,отколкото да се хвърлят на вятъра,защото големите,ако са вложели пари в БГ едва ли ще допуснат някой да им застраши инвестициите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
Nerto
преди 4 години
Супер, Президент. Все по-силен и влиятелен става. Армията ни има нужда от силни лидери.Дай боже да се съживи и модернизира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още